19. Janvāris 2015 10:07
Jaunumi
Par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām no 19. līdz 23.janvārim

Augstākās tiesas informācija par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām laikā no 19. līdz 23.janvārim.

Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments rakstveida procesā izskatīs divas kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem un četras blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem. Kasācijas sūdzības iesniegtas lietās, kurās atbildētājs ir Valsts ieņēmumu dienests un Rīgas dome.

AT Civillietu departaments rakstveida procesā izskatīs trīs kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem un septiņas blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem.

AT Krimināllietu departaments rakstveida procesā izskatīs divas apsūdzēto vai aizstāju kasācijas sūdzības un vienu prokurora kasācijas protestu par apelācijas instances tiesas nolēmumiem. Vienā lietā skatīs sūdzību par izdošanas pieļaujamību.

Informācija par atsevišķām lietām:

1) 19.janvārī Administratīvo lietu departaments rakstveida procesā izskatīs Valsts ieņēmumu dienesta kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu.

Valsts ieņēmumu dienests atmaksājis pieteicējai SIA „Schenker” nepareizi piedzītu nodokļu summu. Pieteicēja vērsās tiesā, uzskatot, ka dienests kļūdaini piemērojis likuma „Par nodokļiem un nodevām” 28.panta pirmo daļu un 29.pantu un līdz ar to nepareizi aprēķinājis papildu atmaksājamo nokavējuma naudu. Valsts ieņēmumu dienests iesniedzis kasācijas sūdzību, iebilstot, ka pieteikums iesniegts par iestādes izdota administratīvā akta izpildi, kas nav pārbaudāma tiesā, tādēļ tiesai tiesvedība lietā bija jāizbeidz. Ievērojot šos argumentus, Augstākajai tiesai pārbaudāms, vai un kādā procesā veicama tiesas kontrole par šādu Valsts ieņēmumu dienesta lēmumu. (Lieta SKA-315/2015)

2) 23.janvārī Administratīvo lietu departaments rakstveida procesā izskatīs lietu, kurā vērtējams, vai Rīgas dome rīkojusies tiesiski, laikā no 2001.–2006.gadam nerīkojot publiskā iepirkuma procedūru sadzīves atkritumu apsaimniekošanai Rīgas pilsētā. Tāpat vērtējams, vai Rīgas domei uzliekams pienākums rīkot šādu procedūru.

Lieta ierosināta, pamatojoties uz SIA „Lobbel” pieteikumu. Pieteicēja laikā no 2001.–2006.gadam vairākkārt lūdza Rīgas domi noslēgt līgumu, kas ļautu pieteicējai sniegt sadzīves atkritumu izvešanas pakalpojumu Rīgā. Rīgas dome atteicās šādu slēgt līgumu, norādot, ka sadzīves atkritumu izvešanas pakalpojumus Rīgā jau nodrošina citas personas. Pieteicēja vērsās tiesā ar pieteikumu, prasot atzīt par prettiesisku Rīgas domes atteikumu pieteicējai piedalīties sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tirgū Rīgā un uzlikt pienākumu organizēt iepirkuma procedūru.

Administratīvā apgabaltiesa ar 2013.gada 16.decembra spriedumu daļēji apmierināja pieteikumu: 1) atzina par prettiesisku Rīgas pilsētas pašvaldības faktisko rīcību, kas izpaudusies kā iepirkuma procedūras nerīkošana sadzīves atkritumu apsaimniekošanai Rīgas pilsētā; 2) noraidīja pieteikumu daļā par pienākuma uzlikšanu Rīgas pilsētas pašvaldībai rīkot attiecīgu iepirkuma procedūru.

Procesa dalībnieki spriedumu ir pārsūdzējuši kasācijas kārtībā pilnā apjomā. (Lieta SKA-17/2015).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties