27. Janvāris 2015 15:43
Jaunumi
Vienlaicīgi varēs veikt bērna dzimšanas reģistrāciju un bērna dzīvesvietas deklarēšanu

Otrdien, 27.janvārī, Ministru kabinets atbalstīja likumprojektus "Grozījumi Dzīvesvietas deklarēšanas likumā" un "Grozījumi Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likumā", kas atvieglos jaunajiem vecākiem iespēju līdz ar bērna dzimšanas reģistrāciju vienlaikus arī deklarēt bērna dzīvesvietu.

Lai realizētu likumprojektos ietverto, nepieciešams uzlabot valsts informācijas sistēmas, tāpēc paredzēts, ka likumprojekti stāsies spēkā 2016.gada 1.jūlijā.

Likumprojekti ir savstarpēji saistīti un paredz: lai novērstu nepieciešamību atsevišķi reģistrēt bērna dzimšanu un deklarēt bērna dzīvesvietu, pašvaldību darbiniekiem būs tiesības vienas valsts informācijas sistēmas ietvaros veikt jaundzimuša bērna dzimšanas fakta reģistrāciju un dzīvesvietas adreses deklarēšanu. Vienlaikus projekti paredz pašvaldības iestādei iespēju deklarēt jaundzimušu bērnu jebkurā pašvaldībā, ko norādīs bērna vecāki, ja tam būs tiesisks pamats.

Šobrīd jaundzimuša bērna vecākiem pēc bērna dzimšanas fakta reģistrācijas dzimtsarakstu nodaļā ir nepieciešams doties pie pašvaldības darbinieka, kurš veic dzīvesvietas deklarēšanu un visbiežāk atrodas citā pašvaldības ēkā, kā rezultātā jaundzimuša bērna vecākiem tiek radīts papildu administratīvais slogs. Tāpat tas negatīvi ietekmē jaundzimuša bērna vecāku iespējas pēc iespējas ātrāk pieteikties pašvaldību nodrošinātajiem pakalpojumiem, piemēram, pabalstu saņemšanai vai bērna pieteikšanai pirmsskolas izglītības iestādē.

Turklāt praksē ir redzams, ka daļa vecāku nedodas uz dzīvesvietas deklarēšanas iestādi, jo uzskata, ka reģistrējot bērna dzimšanu un parakstot dzimšanas reģistra ierakstu, kur ir norādīta bērna dzīvesvietas adrese, tie ir deklarējuši bērna dzīvesvietu. Līdz ar to, daļai bērnu nav deklarētās dzīvesvietas adreses, kā rezultātā bērnam ir liegta iespēja izmantot pašvaldības piedāvātos pakalpojumus.

Atgādinām, ka portālā www.latvija.lv, izmantojot PMLP e-pakalpojumu "Dzīvesvietas deklarācijas iesniegšana", persona var elektroniski deklarēt savu, sava nepilngadīgā bērna, kā arī aizbildnībā vai aizgādnībā esošas personas dzīvesvietu Latvijā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties