29. Janvāris 2015 11:26
Jaunumi
Pārrunā iespējas veicināt ES pilsoņu mobilitāti

27.janvārī Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē, Eiropas Ekonomiskā un sociālā komiteja un organizācija “Eiropieši pasaulē” (Europeans Throughout the World – ETTW) kopīgi organizēja konferenci “Apdraudētas Eiropas pamattiesības uz brīvu pārvietošanos”. Lai gan tiesības uz brīvu pārvietošanos ir viens no ES populārākajiem sasniegumiem, tas Savienības ietvaros sastopas ar aizvien asāku kritiku. Pasākuma trīs paneļos noritēja domu apmaiņa par turpmāko politisko rīcību, šobrīd apzinātajām priekšrocībām un izaicinājumiem attiecībā uz brīvas pārvietošanās tiesībām ES un par to, kā atspēkot ar migrāciju saistītos aizspriedumus.

Šobrīd pasaulē no valsts uz valsti pārceļo 80 miljonu eiropiešu, 14 miljoni no tiem – pašā ES. Šis cilvēku kopums ir inovāciju resurss, tam piemīt radošums un vēlme nopietni strādāt. Tādēļ jebkuri šķēršļi eiropiešu mobilitātei nozīmē zaudētas iespējas Eiropas sabiedrībai.

Konferencē tika uzsvērts, ka ir svarīgi saglabāt emigrējušo eiropiešu tiesības, piemēram, balsstiesības, tiesības uz vairāku valstu pilsonību un izglītības iespējas bērniem. Pretstatā mītam par "labklājības tūrismu", ir pieradīts, ka ES migranti sniedz ieguldījumu mītnes valsts tautsaimniecībā un, salīdzinot ar mītnes zemes pilsoņiem, pastāv lielāka iespēja, ka viņi iekļausies darba tirgū.

Viens no runātājiem – EESK loceklis Andris Gobiņš uzsvēra, ka  bez brīvas pārvietošanās ES kļūtu pavisam citāda. Dalībvalstīm būtu jāatturas no vilinājuma ierobežot šīs tiesības pat ekonomiskās krīzes laikā vai saskaroties ar apdraudējumu drošībai. Jāvirzās uz priekšu, lai attīstītos, nevis jāskatās atpakaļ.

Konferences galvenajā tematiskajā runā Latvijas Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica norādīja, ka Latvijas prezidentūra ES Padomē vēlas uzsvērt brīvas darbaspēka pārvietošanās izšķirošo nozīmi iekšējā tirgū, tālāk attīstot Eiropas Savienību.

Organizācijas "Eiropieši pasaulē" prezidents Nīlss Jergens Tegersens (Niels Jørgen Thøgersen) norādīja, ka tiesībām uz brīvu pārvietošanos ir būtiska nozīme, lai nodrošinātu vērtīgu cilvēkkapitālu. Tas pašlaik ir apdraudēts – gan reālajā dzīvē, gan cilvēku prātos. Mums jāpanāk, ka pienācīgi tiek atspoguļoti fakti, kas pierāda mobilitātes nodrošinātos ieguvumus Eiropas ekonomikai, un aizstāvēti iedzīvotāji, kas saskaras ar sarežģījumiem, izmantojot savas brīvās pārvietošanās tiesības. 

ETTW iepazīstināja dalībniekus ar "rīcības komplektu", kas paredz virkni pasākumu: uzticamākus statistikas datus par migrācijas plūsmu, sistemātiskāku pieeju pārkāpumu gadījumiem, Direktīvas 2004/38/EK par Savienības pilsoņu tiesībām brīvi pārvietoties un uzturēties dalībvalstu teritorijā pārveidi regulā, pilsoņu grupu kopīgu rīcību, ātrākas izpildes procedūras un solidaritātes fonda izveidi brīvas pārvietošanās atbalstam.

Konferences secinājumi tiks izmantoti, organizējot augsta līmeņa konferenci Rīgā 2015.gada 11. un 12.maijā, kas noritēs ES Padomes Latvijas prezidentūras ietvaros.

Konferences dokumenti ir pieejami šeit.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties