2. Februāris 2015 09:23
Jaunumi
Par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām no 2. līdz 6.februārim

Augstākās tiesas informācija par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām laikā no 2. līdz 6.februārim.

Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments rakstveida procesā izskatīs četras kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas nolēmumiem un četras blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem. Kasācijas sūdzības iesniegtas lietās. Kurās atbildētājs ir Iepirkumu uzraudzības birojs, Valsts ieņēmumu dienests, Iekšlietu ministrija un Valsts policija.

AT Civillietu departaments rakstveida procesā izskatīs trīs kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem un vienu blakus sūdzību par zemākas instances tiesas lēmumu.

AT Krimināllietu departaments rakstveida procesā izskatīs vienu lietu sakarā ar prokurora protestu par apelācijas instances tiesas lēmumu nodot lietu jaunai izskatīšanai pirmās instances tiesā. 

Informācija par atsevišķām lietām:

1) 2.februārī Administratīvo lietu departaments rakstveida procesā izskatīs lietu, kurā izšķirams jautājums par tiesību normu, kura paredz nodokļu soda naudu, piemērojamību laikā, ņemot vērā nodokļu soda naudas kriminālsoda raksturu. Apgabaltiesa daļēji apmierināja personas pieteikumu, atceļot Valsts ieņēmumu dienesta lēmumu daļā par soda naudu. Spriedums tika pamatots ar to, ka dienests nevarēja noteikt soda naudu, pamatojoties uz likuma „Par nodokļiem un nodevām” 34.panta otrās daļas 3.punktu, jo šī norma stājās spēkā tikai 2009.gada 23.jūnijā un nebija spēkā darījumu veikšanas laikā.  Valsts ieņēmumu dienests par apgabaltiesas spriedumu minētajā daļā iesniedzis kasācijas sūdzību. Dienests norāda, ka likuma „Par nodokļiem un nodevām” 34.panta 1.punkts redakcijā, kas bija spēkā līdz 2009.gada 22.jūnijam paredzēja soda naudu 150 procentu apmērā no nesamaksātās nodokļa summas. Pēc minētā datuma stājās spēkā likuma grozījumi un tā 34.panta otrās daļas 3.punktā tika paredzēts mazāks soda apmērs – 100 procentu  no nodokļa summas. Iestāde pauž viedokli, ka bija jāpiemēro pieteicējam labvēlīgākā norma, kas bija spēkā lēmuma pieņemšanas laikā. (Lieta SKA-37/2015)

2) 2.februārī Administratīvo lietu departaments rakstveida procesā izskatīs pieteicēja kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu. Ar Iekšlietu ministrijas lēmumu pieteicējam piemērots disciplinārsods. Nepiekrītot tam, pieteicējs vērsās tiesā. Augstākajai tiesai šajā lietā jānoskaidro, kādas normas jāpiemēro, nosakot disciplinārsodu, – normas, kas ir spēkā disciplinārpārkāpuma izdarīšanas brīdī, vai normas, kas ir spēkā lēmuma par disciplinārsoda piemērošanu pieņemšanas brīdī. (Lieta SKA-21/2015).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties