11. Februāris 2015 08:57
Jaunumi
Aprit 20 gadi kopš Latvija iestājās Eiropas Padomē
No labās: Latvijas vēstnieks Eiropas Padomē Rolands Lappuķe, Eiropas Padomes ģenerālsekretārs Turbjērns Jaglanns un Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis Latvijas dalības Eiropas Padomē 20.gadadienā 2015.gada 10.februārī.
Eiropas Padome

10.februārī apritēja 20 gadi, kopš Latvija kļuva par Eiropas Padomes dalībvalsti. Šim notikumam par godu Latvijas vēstnieks Rolands Lappuķe tikās ar Eiropas Padomes ģenerālsekretāru Turbjērnu Jaglannu (Thorbjørn Jagland).

Eiropas Padomei ir bijusi nozīmīga loma Latvijas pilnvērtīgas atgriešanās Eiropas valstu saimē pēc neatkarības atjaunošanas procesā. Dalība Eiropas Padomē ir sniegusi  vērtīgu ieguldījumu Latvijas likumdošanas cilvēktiesību, demokrātijas un likuma varas jomā pielāgošanā Eiropas standartiem, kas vēlāk tai palīdzēja iestāties arī Eiropas Savienībā un NATO. Latvijas dalība Eiropas Padomē ir ieguvums arī Latvijas iedzīvotājiem, kuri, tāpat kā pārējie aptuveni 800 miljoni Eiropas Padomes dalībvalstīs dzīvojošie, var aizstāvēt savas tiesības vienā no svarīgākajām Eiropas Padomes institūcijām – Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Šobrīd Latvija ir pilntiesīga Eiropas Padomes dalībvalsts, kas aktīvi piedalās cilvēktiesību, demokrātijas un likuma varas principu stiprināšana Eiropas reģionā.

Īpaša loma Latvijas interešu pārstāvībā Eiropas Padomē šajos divdesmit gados ir bijusi līdzšinējiem vēstniekiem: Andrim Teikmanim, Georgam Andrejevam, Pēterim Kārlim Elfertam un Aigai Liepiņai. Kopš 2014.gada 8.septembra Latvijas vēstnieka Eiropas Padomē pienākumus pilda Rolands Lappuķe.

Latvija iestājās Eiropas Padomē 1995.gada 10.februārī. Eiropas Padome, dibināta 1949.gadā, ir vecākā politiskā organizācija Eiropā un šobrīd aptver gandrīz visu Eiropas kontinentu, apvienojot 47 dalībvalstis. Eiropas Padomes mērķis ir veidot kopēju demokrātisku un tiesisku telpu, nodrošinot tās pamatvērtību – cilvēktiesību, demokrātijas un tiesiskuma – ievērošanu un aizsardzību.

Atzīmējot Latvijas dalības Eiropas Padomē 20.gadadienu, Strasbūrā no 10. līdz 15.februārim norisinās „Latvijas dienas”.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties