24. Februāris 2015 11:53
Jaunumi
KNAB rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret trim personām

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Ģenerālprokuratūrai kriminālprocesa materiālus par tiesneses, ārstes kardioloģes un kādas civilpersonas iespējamajiem noziedzīgajiem nodarījumiem.

Pamatojoties uz iegūto pierādījumu kopumu, KNAB izmeklētājs uzskata, ka tiesnese ar starpnieka atbalstu saņēma darba nespējas lapas, kurās apzināti bija norādītas nepatiesas ziņas par tiesneses pārejošo darba nespēju. Nepatiesās ziņas saturošas darba nespējas lapas tiesnese mantkārīgā nolūkā izmantoja  finanšu līdzekļu prettiesiskai iegūšanai no Tiesu administrācijas un no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras slimības pabalsta veidā.

2014.gada septembrī ģenerālprokurora uzsāktā kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka par izsniegtajām darbnespējas lapām ārste pieprasīja prettiesisku labumu − 150 eiro. To bija paredzēts nodot, izmantojot starpnieku.

KNAB izmeklētājs rosina saukt pie kriminālatbildības tiesnesi par svešas mantas izkrāpšanu, izmantojot viltotu dokumentu mantkārīgā nolūkā (Krimināllikuma (KL) 177.panta pirmā daļa un 275.panta otrā daļa), un ārsti kardioloģi  − par mēģinājumu pieņemt neatļautu labumu (KL 198.panta otrā daļa un 15.panta otrā daļa), par krāpšanas atbalstīšanu (KL 177.panta pirmā daļa un 20.panta ceturtā daļa) un par dokumentu viltošanu (KL 275.panta otrā daļa), savukārt starpnieku − par līdzdalību krāpšanā (KL 177.panta pirmā daļa un 20.panta ceturtā daļa) un par līdzdalību dokumentu viltošanā (KL 275.panta otrā daļa un 20.panta ceturtā daļa).

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

177.pants. Krāpšana

(1) Par svešas mantas vai tiesību uz šādu mantu iegūšanu, ļaunprātīgi izmantojot uzticēšanos vai ar viltu (krāpšana), — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

20.pants. Līdzdalība

(4) Par atbalstītāju uzskatāma persona, kas apzināti veicinājusi noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, dodot padomus, norādījumus, līdzekļus vai novēršot šķēršļus tā izdarīšanai, kā arī persona, kas iepriekš apsolījusi noslēpt noziedzīga nodarījuma izdarītāju vai līdzdalībnieku, noziedzīga nodarījuma izdarīšanas rīkus un līdzekļus, noziedzīga nodarījuma pēdas vai noziedzīgā kārtā iegūtos priekšmetus vai arī iepriekš apsolījusi iegādāties vai realizēt šādus priekšmetus.

275.pants. Dokumenta, zīmoga un spiedoga viltošana un viltota dokumenta, zīmoga un spiedoga realizēšana un izmantošana

(1) Par dokumenta, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, zīmoga vai spiedoga viltošanu, kā arī par viltota dokumenta, zīmoga vai spiedoga realizēšanu vai izmantošanu —soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

(2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas mantkārīgā nolūkā vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja tās radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, —soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

198.pants. Neatļauta labumu pieņemšana

(1) Par materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu, to piedāvājuma prettiesisku pieņemšanu, ko pats vai ar starpnieku izdarījis uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) vai organizācijas darbinieks vai persona, kas uz likuma vai tiesiska darījuma pamata pilnvarota vest citas personas lietas, par kādas darbības izdarīšanu vai neizdarīšanu labuma devēja vai jebkuras citas personas interesēs, izmantojot savas pilnvaras, neatkarīgi no tā, vai pieņemtās materiālās vērtības, mantiska vai citāda rakstura labumi domāti šai personai vai jebkurai citai personai, —soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

(2) Par šā panta pirmajā daļā paredzētajām darbībām, ja tās izdarītas lielā apmērā vai tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai materiālas vērtības, mantisks vai citāda rakstura labums pieprasīts,—soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

15.pants. Pabeigts un nepabeigts noziedzīgs nodarījums

(2) Sagatavošanās noziegumam un nozieguma mēģinājums ir nepabeigts noziedzīgs nodarījums.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties