5. Marts 2015 10:27
Jaunumi
Elektronisko parakstu varēs izmantot plašāk

Drošu elektronisko parakstu turpmāk varēs izmantot daudz plašāk, un ar to varēs parakstīt daudz vairāk dokumentu nekā līdz šim. To paredz grozījumi likumā, ko ceturtdien, 5.martā, Saeima pieņēma galīgajā lasījumā.

Par likumprojekta virzību atbildīgās komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš norādījis, ka šīs izmaiņas nozīmē atvieglojumus dokumentu apritē gan iedzīvotājiem, gan arī uzņēmējiem. No regulējuma izslēgti iepriekš noteiktie ierobežojumi elektronisko dokumentu izmantošanai, piemēram, līgumiem nekustamo īpašumu jomā, galvojuma līgumiem un privātiem darījumiem ģimenes tiesību jomā.

Ņemot vērā tehnoloģiju attīstību, elektroniskā paraksta pieejamību un drošības līmeni, nav pamata saglabāt ierobežojumus elektroniskā paraksta lietošanai, teikts likumprojekta anotācijā.

Līdzšinējā Elektronisko dokumentu likumā bija noteikts, ka elektroniski nevar parakstīt līgumus par nekustamā īpašuma pirkšanu, galvojuma līgumus, kā arī darījumus ģimenes un mantojuma tiesību jomā.

Joprojām gan būs virkne darījumu, kad nepieciešama personas fiziska klātbūtne, iepriekš deputātus informējuši likumprojekta autori Satiksmes ministrijā.

Tāpat likuma grozījumi paredz - lai nodrošinātu iespēju atkārtoti saņemt kvalificētu sertifikātu attālināti, kā arī samazinātu klientu apkalpošanas centru apmeklēšanas nepieciešamību, parakstītājiem, kam ir derīgs drošs elektroniskais paraksts, būs iespēja ar to pieteikties elektroniskajam parakstam atkārtoti – pieteikumu varēs parakstīt ar e-parakstu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties