6. Marts 2015 09:34
Jaunumi
Eiropas Noziedzības novēršanas tīkla eksperti dalās pieredzē atkārtotas viktimizācijas novēršanā

Otrdien, 3.martā, un trešdien, 4.martā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, notika Eiropas Noziedzības novēršanas tīkla (EUCPN) valdes sēde. Sēdē piedalījās augsta līmeņa amatpersonas no ES dalībvalstīm, kuras ir atbildīgas par noziedzības prevencijas jautājumu koordinēšanu un informācijas izplatīšanu savās dalībvalstīs.

EUCPN savas darbības ietvaros sekmē informācijas apmaiņu par prevencijas jautājumiem un aktivitātēm, kas palīdz mazināt dažāda veida noziegumus. Sēdes laikā, 4.martā, EUCPN dalībnieki pievērsās atkārtotas viktimizācijas (atkārtota ciešanu nodarīšana noziegumā (likumpārkāpumā) cietušai personai) problemātikai. Šo tēmu par diskusiju objektu izvēlējās Latvijas EUCPN komanda, jo tēma ir saistīta ar policijas un arī citu institūciju galveno uzdevumu – sniegt atbalstu iedzīvotājiem, nodrošināt labāku drošību un mazināt noziedzību.

EUCPN vadītāja Ilze Bērziņa-Ruķere pēc divu dienu tikšanās secināja: “Visi klātesošie eksperti apzinās atkārtotas viktimizācijas novēršanas svarīgumu ES dalībvalstīs. Valdes sēdes laikā dalībnieki vienojās par atkārtotas viktimizācijas novēršanas rokasgrāmatas izstrādi līdz 2016.gada beigām. Tāpat arī Latvijas prezidentūra kopā ar nākamajām Luksemburgas un Nīderlandes prezidentūrām vadīs darba grupu EUCPN 2016.-2020.gada ilgtermiņa stratēģijas projekta izstrādei.”

3.martā, pirmajā darba sesijā, valdes sēdes dalībnieki pieņēma ikgadējo 2014.gada ziņojumu. Turpinājumā  sēdes dalībnieki apsprieda un pieņēma darba programmu 2015.gadam.  Diskusijas galvenokārt tika veltītas darbības novērtējumam Eiropas noziedzības prevencijas labās prakses konferencē, kas norisinājās 2014.gada beigās, kā arī tika pārrunāta EUCPN turpmākā darbība.

Savukārt 4.martā  klātesošie tika iepazīstināti ar dažādām tēmām par atkārtotas viktimizācijas novēršanu ES dalībvalstīs, ieskaitot vecāku cilvēku atkārtotas viktimizācijas un vardarbības ģimenē mazināšanu, kā arī tika sniegta policijas jaunākā informācija par noziegumu upuru uzraudzību atbilstoši aizstāvības tiesībām Eiropā.

ES koordinatore cilvēktirdzniecības apkarošanas jomā Mirja Vasilijadu (Myria Vassiliadou), kura iepazīstināja klātesošos ar situāciju par atkārtotu viktimizāciju cilvēktirdzniecības problemātikas kontekstā, norādīja, ka “cilvēktirdzniecības novēršanas jomā vienlaicīgi tiek pievērsta uzmanība gan profilaksei, gan aizsardzībai, gan vainīgo kriminālvajāšanai, tādēļ ES šajā jomā paredz stingru likumisko un politisko ietvaru. Ļoti svarīgi ir nodrošināt cietušo aizsardzību. Ne mazāk svarīga ir arī ES dalībvalstu tieslietu un iekšlietu institūciju savstarpējā sadarbība.”

Cietušo tiesību alianses vadītāja Marija Makdonalda (Maria McDonald) klātesošos iepazīstināja ar Cietušo Direktīvas ieviešanas gaitu Īrijā. Šī direktīva stāsies spēkā šā gada novembrī un nodrošinās noziegumos  cietušo personu tiesību aizsardzību. Tāpat  Marija Makdonalda dalījās pieredzē par veikto pētījumu, kurš izstrādāts sadarbībā ar dažādām noziegumos cietušo personu grupām, ar kurām nācies saskarties  ikdienas praksē konsultāciju laikā.

Savukārt Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics dalījās pieredzē par projektu "Atkārtotas viktimizācijas novēršana policijā” un informēja par nesen izstrādātajiem projektiem Valsts policijā, kuri nodrošina labāku policijas pakalpojumu sniegšanu dažādu noziegumu rezultātā cietušām personām.

Valsts policija arī pateicas tām Latvijas nevalstiskajām organizācijām, kuras piedalījās šajā divu dienu pasākumā un dalījās savā profesionālajā pieredzē, kā palīdzēt noziegumos cietušajiem.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties