18. Marts 2015 13:51
Jaunumi
Izdota pirmā grāmata par Baltijas valstu mūsdienu politiskajām sistēmām
Izdota pirmā grāmata par Baltijas valstu mūsdienu politiskajām sistēmām.

18.martā „Palgrave MacMillan” izdevniecībā Londonā un Ņujorkā izdota Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) asociētā profesora Dauņa Auera grāmata “Comparative Politics and Government of the Baltic States: Estonia, Latvia and Lithuania in the 21st Century” (Baltijas valstu politika un pārvaldība: Igaunija, Latvija un Lietuva 21.gadsimtā). Asociētais profesors D.Auers ir pirmais pētnieks no Latvijas, kura monogrāfija tiek izdota izdevniecībā “Palgrave Macmillan”. Viņa darbs ir pirmā pētnieciskā monogrāfija par šo tēmu.

Grāmata salīdzinoši pēta Igaunijas, Latvijas un Lietuvas valstis kopš neatkarības atjaunošanas. Grāmatas iesākumā tiek aplūkota arī reģiona politiskā vēsture. Īpaša uzmanība tiek veltīta tiem konstitucionālajiem un institucionālajiem lēmumiem, ko Baltijas valstu politiskie līderi pieņēma 1990.gadu sākumā. D.Auers salīdzina konstitūcijas, valdības un to vadītājus, kā arī pašvaldības un tiesu sistēmu darbu, birokrātiskos un iekšējās drošības aparātus. Pārējās nodaļās analizētas politiskās partijas un vēlēšanu sistēmas, pilsoniskās sabiedrības attīstība, korupcijas ietekme un etniskās attiecības – lielākoties starp pamatnācijām un krievu valodā runājošajām kopienām Igaunijā un Latvijā. Grāmatas noslēgumā tiek aplūkoti jautājumi par ekonomisko un sociālo attīstību, kā arī par Baltijas valstu sadarbību kopīgo ārējās drošības problēmu risināšanā.

Tartu Universitātes Baltijas politikas profesors Andress Kasekamps (Andres Kasekamp) par grāmatu saka: “D.Auers piedāvā pirmo patiesi salīdzinošo pārskatu par Igaunijas, Latvijas un Lietuvas politiku. Viņa analīze ir vispusīga un sistemātiska, balstīta plašā izpētē. Grāmata ir ļoti ieteicama politikas zinātnes studentiem, bet arī viegli saprotama ikvienam, kurš interesējas par šo reģionu.”

Bristoles Universitātes Eiropas politikas profesors Džefrijs Pridhams (Geoffrey Pridham) no Lielbritānijas: “Šis salīdzinošais sējums izceļ līdzības un atšķirības starp trim Baltijas valstīm, no vienas puses, balstot diskusiju vēstures pieredzē, no otras, ieviešot arī mūsdienīgas vēsmas ar krāsainiem nostāstiem no dzīves. Tā sniedz studentiem vispusīgas zināšanas par šīm valstīm, kā arī dod būtiskāko informāciju par šā brīža aktualitātēm reģionā.”

Pagaidām grāmata ir pieejama tikai angļu valodā, un to var iegādāties interneta veikalā Amazon.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties