24. Marts 2015 08:00
Jaunumi
Autotransporta zādzību apkarošanai ES nepieciešams ierobežot “klonēto” mašīnu reģistrēšanu

19.-20.martā Rīgā notikušajā ES autotransporta zādzību apkarošanas ekspertu (CARPOL) sanāksmē sprieda, kā efektīvāk apkarot transportlīdzekļu zādzības ES teritorijā gan uzlabojot transportlīdzekļu reģistrācijas un kontroles kārtību, gan arī ieviešot 17 ciparu šasijas numurus lauksaimniecības un celtniecības tehnikai.

Sanāksmi atklāja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis, atzinīgi novērtējot 2014.gadā Eiropola īstenoto starptautisko operāciju “Arhimēds”, kuras laikā Latvijā tika atrastas 13 ES nozagtas luksus klases automašīnas. Vienlaikus I.Ķuzis norādīja, ka jauno automašīnu zādzību skaita palielināšanās, ko izjūtam arī Latvijā, uzskatāmi apliecina, ka zādzību apkarošanai ir jāpievērš īpaša uzmanība ES līmenī.

Gadā ES nozog ap 800 000 automašīnu, un no tām izdodas atgūt tikai aptuveni pusi, jo šie transportlīdzekļi tiek pārveidoti jeb “klonēti”, piemēram, nomainot VIN numurus, tāpēc īpaši būtu jāvēršas pret pārveidoto transportlīdzekļu reģistrēšanu - tā savā prezentācijā atzina Somijas pārstāvis Jari Tiainens. Viņš norādīja, ka viena no problēmām ir tā, ka bojāti transportlīdzekļi nereti tiek ievesti no vienas ES valsts otrā un reģistrēti bez automašīnas identitātes pārbaudēm. “Ir jāsaprot, ka policija viena šo problēmu nevarēs apkarot, ja nebūs atbalsta no transprtlīdzekļus reģistrējošām institūcijām un ES valstīm šajā reģistrācijas jautājumā ir jārod vienota pieeja, piemēram, jāizstrādā jauna ES direktīva,” norādīja Somijas pārstāvis, kurš atzina, ka arī Somijā ir liels lietoto auto tirgus un nav zināms, cik daudz no šīm mašīnām ir “klonētas”.

Sanāksmes laikā eksperti pārrunāja arī sadarbības uzlabošanas iespējas starp publisko un privāto sektoru, iepazina jaunākos tehnoloģiskos risinājumus zādzību operatīvai atklāšanai, pieņēma uzlabotu ilgtermiņa tīkla darba programmu, kā arī izskatīja jautājumus, kas saistīti ar CARPOL darbu Luksemburgas prezidentūras ES Padomē laikā.

Cīņa ar noziedzību transportlīdzekļu jomā ir ļoti svarīga transportlīdzekļu īpašniekiem, tiesībaizsardzības iestāžu darbiniekiem, apdrošinātājiem un sabiedrībai kopumā, jo noziedzība transportlīdzekļu jomā bieži saistīta ne vien ar vardarbību, bet arī ar citām nelikumīgām darbībām, piemēram, narkotisko vielu un šaujamieroču kontrabandu, kā arī cilvēktirdzniecību.

ES autotransporta zādzību apkarošanas ekspertu sanāksmē piedalījās pārstāvji no visām ES dalībvalstīm, ka arī no Eiropola.

CARPOL ir ES autotransporta zādzības apkarošanas kontaktpunktu tīkls, izveidots ar ES Padomes lēmumu 2004.gadā, lai stiprinātu koordinēšanu un sadarbību starp policijas dienestiem un citām tiesībaizsardzības iestādēm, kā arī citām kompetentajām publiskajā un privātajām struktūrām un ES aģentūrām.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties