26. Marts 2015 09:14
Jaunumi
Latvijas prezidentūra ES Padomē organizē pirmo ES-Centrālāzijas semināru pretterorisma jomā

25.martā Briselē notika Latvijas organizēts ES-Centrālāzijas pretterorisma seminārs, kas notiek sadarbībā ar Eiropas Komisiju un Eiropas Ārējās darbības dienestu (EĀDD). Seminārā piedalījās Centrālāzijas valstu Kazahstānas, Kirgizstānas, Tadžikistānas un Uzbekistānas pārstāvji, kā arī ES dalībvalstis un institūcijas. Semināru atklāja Ārlietu ministrijas politiskais direktors Eduards Stiprais.

Šis ir pirmais šāda veida ES seminārs kopīgi ar Centrālāzijas valstīm, kas veltīts ES un Centrālāzijas valstu drošības izaicinājumiem, kurus rada globālā terorisma draudi. Semināra aktualitāte ir saistīta ar pieaugušajiem drošības riskiem Centrālāzijas reģionam, kas izriet no starptautiskās drošības klātbūtnes samazināšanas Afganistānā pēc ISAF operācijas pabeigšanas 2014.gada beigās, kā arī ārvalstu kaujinieku fenomena un ISIL (arī Daesh) teroristiskā grupēju radītajiem riskiem.

Latvijas prezidentūras viena no prioritātēm ir ES sadarbības ar Centrālāzijas valstīm intensificēšana. Viens no sadarbības virzieniem, kuru ir ieinteresētas attīstīt gan ES, gan Centrālāzijas valstis, ir tieši sadarbība drošības jautājumos, tai skaitā pretterorisma jomā, kam tika gūts apstiprinājums arī šī semināra laikā.

Gan ES, gan Centrālāzijas pārstāvji semināra laikā uzsvēra ciešākas sadarbības pretterorisma jomā nepieciešamību, īpaši tādos jautājumos kā vēršanās pret vardarbīgu ekstrēmismu un radikalizācijas mazināšana, vēršanās pret ārvalstu kaujinieku fenomena raidītajiem riskiem, kā arī labākās pieredzes apmaiņa pretterorisma likumdošanas jomā. Semināra ietvaros ES institūciju un dalībvalstu pārstāvji uzsvēra, ka ES ir būtiska Centrālāzijas valstu praktiskā pieredze, saskaroties ar paaugstinātiem terorisma riskiem reģionā, kas robežojas ar Afganistānu.

Seminārs notika divas nedēļas pēc ES-Centrālāzijas augsta līmeņa drošības dialoga otrā tikšanās, kas notika Tadžikistānas galvaspilsētā Dušanbe š.g. 11.martā. Augsta līmeņa politiskā dialoga ietvaros ES un Centrālāzijas valstis pārrunāja abpusēji interesējošos aktuālos drošības politikas, tai skaitā pretterorisma, jautājumus. 25.martā Briselē notikušais seminārs ir uzskatāms par praktisku turpinājumu vienā no augsta līmeņa dialoga laikā pārrunātajām drošības politikas jomām. Semināra noslēgumā tika apstiprināti secinājumi, identificējot ES-Centrālāzijas turpmākās sadarbības pretterorisma jomā iespējamās prioritātes un kopīgās aktivitātes.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties