20. Aprīlis 2015 15:08
Jaunumi
E-lūgumu iesniegšana zemesgrāmatās

Līdz ar grozījumiem Zemesgrāmatu likumā ir paplašināts personu loks, kas zemesgrāmatās var iesniegt nostiprinājuma lūgumus, kas parakstīti normatīvajos aktos par elektroniskajiem dokumentiem noteiktajā kārtībā (e-lūgumi), šai sakarā turpat desmitkārt pieaudzis iesniegto e-lūgumu skaits.

Saskaņā ar Zemesgrāmatu likuma 56.1pantu e-lūgumus var iesniegt kredītiestāde (hipotēkas un ar to saistīto aprobežojumu dzēšana), zvērināts tiesu izpildītājs un maksātnespējas procesa administrators (atzīmes ierakstīšana, pārgrozīšana un dzēšana), zvērināts notārs (ja nostiprinājuma pamatā ir šī notāra taisīts notariāls akts) un valsts vai pašvaldības iestāde.

Lai gan Zemesgrāmatu likuma pārejas noteikumi prasību iesniegt e-lūgumus paredz, tikai sākot ar 2015.gada 1.maiju, valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas dati liecina, ka jau šobrīd turpat desmitkārt pieaudzis vidēji mēnesī iesniegto e-lūgumu skaits, salīdzinot ar 2014.gadu.

Saskaņā ar Zemesgrāmatu likuma pārejas noteikumu 15.punktu šā likuma 56.1pantā minētie subjekti nostiprinājuma lūgumu, kas parakstīts normatīvajos aktos par elektroniskajiem dokumentiem noteiktajā kārtībā, iesniedz, sākot ar 2015.gada 1.maiju. Līdz minētajam termiņam likumā noteiktās personas nostiprinājuma lūgumu, kas parakstīts normatīvajos aktos par elektroniskajiem dokumentiem noteiktajā kārtībā, var iesniegt gadījumos, kad spēj šo kārtību nodrošināt.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties