28. Maijs 2015 08:38
Jaunumi
Stiprinās labu pārvaldību valsts iestāžu un NVO sadarbībā

Trešdien, 27.maijā, Nevalstisko organizāciju (NVO) un Ministru kabineta (MK) sadarbības memoranda īstenošanas padomes sēdē panākta vienošanās par turpmāko KNAB un NVO sadarbību ārvalstu un vietējās korupcijas apkarošanā, kā arī par NVO iesaisti sabiedrības informēšanā par korupcijas riskiem.

Tieslietu ministrijas (TM) Valsts sekretāra vietniece tiesību politikas jautājumos Laila Medina informēja par secinājumiem pēc Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (ESAO, angl. – OECD) pārstāvju vizītes Latvijā. Sanāksmes laikā starp diskusijas dalībniekiem bija vienprātība, ka vairāk jāpopularizē tiesiskie instrumenti kukuļošanas un korupcijas iespēju mazināšanai, t.sk., aktīvāk iesaistoties NVO sektoram, informējot sabiedrību un popularizējot OECD rekomendācijas par komersantu iekšējo kontroli kukuļdošanas nepieļaušanai.

Finanšu ministrijas (FM) pārstāve Irita Lukšo ziņoja par informatīvā ziņojuma projekta „Par iespēju precizēt Sabiedriskā labuma organizāciju (SLO) likumā sabiedriskā labuma organizāciju definīciju un darbības jēdzienu” virzību, konstatētajām nepilnībām un priekšlikumiem turpmākajai rīcībai, t.sk. nepieciešamību precizēt SLO definīciju un sabiedriskā labuma darbības jomu skaidrojumu. I.Lukšo vērsa uzmanību, ka no atsevišķām organizācijām joprojām tiek gaidīti atzinumi par informatīvo ziņojumu.

Latvijas Pilsoniskās alianses (eLPA) direktore Rasma Pīpiķe informēja, ka šobrīd tiek gatavota aptauja, kuras mērķis ir izzināt NVO sektoram būtiskās aktualitātes un problēmjautājumus SLO kontekstā. Viņa arī aicināja NVO sniegt konstruktīvus priekšlikumus aptaujas jautājumiem, lai palīdzētu sagatavot kvalitatīvāku un korektāku informatīvo ziņojumu. Tāpat R.Pīpiķe iepazīstināja Memoranda padomes sēdes dalībniekus ar NVO monitoringa sistēmas izveides gaitu. Monitorings nepieciešams, lai novērtētu NVO sektora vides veselību. Papildus R.Pīpiķe aicināja noskaidrot individuālo līdzdalības indeksu un pārbaudīt personīgo pilsoniskās līdzdalības līmeni, aizpildot aptauju: http://lidzdaliba.lv/.

Kultūras ministrijas (KM) pārstāve Anita Kleinberga informēja par progresu MK noteikumu projekta „Biedrību un nodibinājuma klasifikācijas noteikumi” izstrādē, un aicināja NVO sniegt priekšlikumi pēc būtības, kas vēl varētu būt aktuāli noteikumu sagatavošanas procesā.

Plašāka informācija par NVO un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padomi: http://ejuz.lv/b5.

Video ieraksts no 27.02.2015. sēdes: http://www.mk.gov.lv/lv/aktuali/tiesraides/videoarhivs  

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties