9. Jūnijs 2015 09:35
Jaunumi
Valsts kontrole publisko informāciju par konstatēto pārkāpumu izvērtēšanu

Valsts kontrole (VK) savā mājaslapā ir publiskojusi apkopotu informāciju par to, kā notiek pārkāpumus pieļāvušo amatpersonu atbildības izvērtēšana revidējamās vienībās un to augstākajās iestādēs.

Pašlaik publicēta informācija par to, kā sodīti pērn veiktajās 20 revīzijās atklātie pārkāpēji. Disciplināro sodu diapazons – no mutiska aizrādījuma līdz darba attiecību pārtraukšanai. Vairākos gadījumos amatpersonu rīcība tiks vērtēta, veicot kārtējo ierēdņa darbības un tās rezultātu novērtējumu.

Atgādinām, ka pagājušajā gadā stājās spēkā VK ierosinātie grozījumi Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumā (Likums). To mērķis ir panākt revīzijās konstatēto tiesību normu pārkāpumu vispusīgu izvērtēšanu, kā arī vainīgo personu saukšanu pie normatīvajos aktos noteiktās disciplinārās un civiltiesiskās atbildības. Ja VK konstatējusi šā likuma pārkāpumus, revidējamā vienība vai tās augstāka iestāde vai amatpersona piecu mēnešu laikā pēc tam, kad stājies spēkā Valsts kontroles lēmums par revīzijas ziņojuma apstiprināšanu, informē Valsts kontroli par šā panta pirmajā daļā minēto personu atbildības izvērtēšanas rezultātiem.

Amatpersonu atbildības izvērtēšana nozīmē noskaidrot, kuras amatpersonas ir pieļāvušas revīzijas ziņojumā konstatētos pārkāpumus, kāda atbildība par pieļautajiem pārkāpumiem šīm amatpersonām ir jāpiemēro un vai pastāv apstākļi, kas neļauj konkrētajos gadījumos šīs amatpersonas saukt pie normatīvajos aktos paredzētās atbildības.

VK aktīva sekošana atbildības izvērtēšanai motivē iestādes neaizmirst to darīt laikus un pēc būtības. Nepieciešamības gadījumā VK var lūgt atkārtoti vērtēt atbildību vai vērsties pie augstākas amatpersonas.

VK uzsver, ka ikvienam sabiedrības loceklim ir tiesības būt informētam par valsts pārvaldes sistēmas institūciju darbību, lai pārliecinātos, ka tās efektīvi, godīgi un taisnīgi saskaņā ar likumiem pilda sabiedrības uzticētās funkcijas.

Informācija par to, kā notiek pārkāpumus pieļāvušo amatpersonu atbildības izvērtēšana, VK mājaslapā tiks aktualizēta reizi mēnesī.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties