13. Jūlijs 2015 13:23
Jaunumi
Valsts kontrole veikusi analīzi par ES struktūrfondu ietvaros veiktajiem iepirkumiem

Valsts kontroles mājas lapā ir pieejams paralēlās revīzijas kopējais ziņojums par struktūrfondu programmu ietvaros organizētajos iepirkumos konstatētajiem trūkumiem. Šī likumības revīzija tika veikta ES Kontaktu komitejas Struktūrfondu darba grupas ietvaros, sadarbībā ar 8 citu valstu augstākajām revīzijas iestādēm. Paralēlo revīziju vadīja Nīderlandes Karalistes un Vācijas Federatīvās Republikas augstāko revīzijas iestāžu pārstāvji.

Revīzijas mērķis bija novērtēt ES un nacionālajā līmenī konstatētās neatbilstības publisko iepirkumu jomā struktūrfondu programmu ietvaros laikā no 2010. līdz 2013. gadam. Latvijā tika vērtētas ES fondu vadībā iesaistīto institūciju konstatētās neatbilstības ES finansēto projektu ietvaros organizētajos iepirkumos. Galvenais secinājums - Latvijas Republikā ir izveidota vairāku līmeņu ES fondu administrēšanas un kontroles sistēma, kas revidējamā laikā ļāva konstatēt neatbilstības publisko iepirkumu jomā indikatīvi 1% apmērā no kopējās deklarētās summas Eiropas Komisijai.

Pēc revīzijas Finanšu ministrijai kā vadošajai iestādei ir sniegti 3 ieteikumi, kurus ieviešot, tiks nodrošināta detalizētas informācijas uzkrāšana par neatbilstībām publisko iepirkumu jomā, tiks izskaidrota neatbilstības būtība, kā arī samazināsies nekvalificēto neatbilstību skaits.

Apkopojot dalībvalstu iesniegtos revīzijas ziņojumus, kopējā paralēlās revīzijas ziņojumā tika secināts, ka vairums ES fondu vadībā un kontrolē iesaistītās institūcijas sistemātiski neapkopo publiskā iepirkuma procedūrās konstatēto neatbilstību veidus, bet pievērš uzmanību tikai konkrētām neatbilstībām. Tas sakrīt arī ar Valsts kontroles secināto par nepilnībām datu ievadē ES fondu vadības informācijas sistēmā.

Kopējā paralēlas revīzijas ziņojumā tika sniegti pieci ieteikumi, aicinot dalībvalstis veikt regulāru neatbilstību uzskaiti, uzlabot vadlīnijas finanšu korekciju noteikšanai, veikt mērķtiecīgākas darbības, lai samazinātu visizplatītākās neatbilstības publiskā iepirkumu procedūrās, vienkāršot publiskā iepirkuma regulējumu, uzlabot darbinieku kompetenci un zināšanas, kā arī pilnveidot atbalsta sniegšanu finansējuma saņēmējiem. Savukārt Eiropas Komisija tika aicināta izplatīt dalībvalstu labo praksi par vadlīniju finanšu korekciju noteikšanai piemērošanu.

Kopējais visu dalībvalstu paralēlās revīzijas ziņojums tika prezentēts 18. un 19.jūnijā notikušajā Eiropas Savienības Augstāko revīzijas iestāžu un Eiropas Revīzijas palātas sadarbības platformas – Kontaktu komitejas – sanāksmē Rīgā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties