12. Augusts 2015 13:24
Jaunumi
Lai vairotu uzticēšanos tiesu varai, vairāk jāskaidro tiesu pieņemtie lēmumi
Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa un viņa komandas tikšanās ar Tieslietu ministrijas pārstāvjiem.
Toms Kalniņš, Latvijas Valsts prezidenta kanceleja

Uzsāktās tiesu sistēmas reformas ir jāturpina, lai saīsinātu lietu izskatīšanas termiņus, savukārt sabiedrībai vairāk jāskaidro tiesu darbs un pieņemtie lēmumi, lai mazinātu arī nedrošību uzņēmējdarbības vides attīstībā. To otrdien, 11.augustā, uzsvēra Valsts prezidents Raimonds Vējonis, tiekoties ar tieslietu ministru Dzintaru Rasnaču.

Valsts prezidents norādīja, ka ilgā lietu iztiesāšana uzņēmējdarbības vidē dažkārt kalpo kā negodīgs instruments konkurences cīņā un rada ārvalstu investoriem priekšstatu par neparedzamiem lietu izskatīšanas termiņiem, kas tos var atturēt no darbības sākšanas Latvijā. Tieslietu ministrs piebilda, ka uz Eiropas fona Latvijas situācija nemaz nav slikta un, piemēram, pēc lietu izskatīšanas ātruma administratīvajās lietās pirmajā instancē Latvija ir pirmajā vietā Eiropas Savienībā.

Atbildot uz Raimonda Vējoņa sacīto, ka ir uzlabojama tiesu komunikācija ar sabiedrību, Tieslietu ministrijas pārstāvji piekrita, ka liela nozīme ir tam, kā savas labās reformas spējam izstāstīt un parādīt citiem. Tas esot viens no iemesliem, kāpēc Igaunija „Doing Business” pētījumā ieņem augstāku vietu – šis reitings tiek veidots pēc uzņēmēju priekšstata par darbības vidi, nevis objektīviem statistikas datiem.

Lai veicinātu tiesiskās vides uzlabošanu, Valsts prezidents sarunā rosināja veidot augsta līmeņa ekspertu komisiju, kas analizētu iespējas tiesu sistēmas darba pilnveidošanai un tiesību normu efektivitātes veicināšanai. Tieslietu ministrs arī pieminēja, ka vairāku tiesu darbā jau izdevies ieviest vairākas modernas iezīmes, piemēram, audioierakstu un videokonferenču izmantošanu, kas arī atslogo tiesu darbu un palielina lietu skatīšanas operativitāti.

Raimonds Vējonis pauda atbalstu ministrijas iecerēm noteikt stingrākus sodus par dzimumnoziegumiem. Tieslietu ministrs apliecināja, ka šis jautājums ir darba kārtībā un vairākos likuma pantos (kas saistīti ar netiklām darbībām un pavešanu netiklībā) paredzēts daudz bargāks sods.

Ar Tieslietu ministrijas pārstāvjiem pārrunājot vairākus gadus ilgstošo Lailas Brices lietu, kas saistīta ar viņas centieniem atgūt savu meitu, kuru no mātes aprūpes izņēma Lielbritānijas sociālais dienests, Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvijas valstij ir svarīgi izmantot iespēju lūgt apelāciju, lai darītu maksimāli iespējamo savu valstspiederīgo aizstāvībai ārvalstīs.

„Lai arī apelācijas process ir sarežģīts, Latvijas valstij ir svarīgi sniegt juridisko atbalstu, kā arī pilnveidot valsts politiku jautājumos par vecāku aprūpes tiesībām - līdzīgos gadījumos, kas radušies un var rasties ārpus Latvijas dzīvojošajiem valstspiederīgajiem,” sacīja Raimonds Vējonis.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties