10. Septembris 2015 09:00
Jaunumi
Valsts prezidents un Augstākās tiesas priekšsēdētājs aktualizē tiesiskuma jautājumus
Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs un Valsts prezidents Raimonds Vējonis, spriežot par tiesiskās vides pilnveidošanu.
Foto no Auugstākās tiesas arhīva

Atzīstot par nepieciešamu stiprināt tiesiskumu valstī, Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs un Valsts prezidents Raimonds Vējonis 8.septembra tikšanās laikā vienojušies par Augstākās tiesas sadarbību ar Valsts prezidenta veidoto ekspertu komisiju, kas sagatavos priekšlikumus tiesiskās vides pilnveidošanai.

Plašāk savas ieceres Valsts prezidents varētu skaidrot Latvijas tiesnešu konferencē 13.novembrī, kurā pēc Augstākās tiesas priekšsēdētāja aicinājuma Valsts prezidents piekritis piedalīties.

Sarunā ar Valsts prezidentu I. Bičkovičs informēja par Augstākās tiesas un Tieslietu padomes paveikto tiesu darba efektivizēšanā. Valsts prezidents pauda bažas par lietu ilgo iztiesāšanu, ko Augstākās tiesas priekšsēdētājs skaidroja ar ekonomisko krīzi, kas radīja civillietu pieplūdumu. Tas pašlaik sasniedzis Augstāko tiesu kā kasācijas instanci, taču, kā norādīja priekšsēdētājs – šajā pusgadā Augstākā tiesa izskatījusi vairāk lietu nekā saņemtas jaunas, tāpēc pakāpeniski situācija uzlabojas.

Valsts prezidents atzinīgi vērtēja tiesu sistēmā veiktās reformas un to rezultātu, uzsverot, ka tās aktīvi jāskaidro arī sabiedrībai. Augstākās tiesas priekšsēdētājs norādīja uz Tieslietu padomes apstiprināto tiesu komunikācijas stratēģiju un tiesu sistēmas komunikācijas vadlīnijām, pie kuru ieviešanas tiesu sistēma šobrīd strādā.

Tikšanās laikā pārrunāta arī šobrīd sabiedrībā aktualizētā problēma par seksuālo vardarbību, tostarp pret bērniem. Augstākās tiesas priekšsēdētājs norādīja, ka sabiedrība ir nobriedusi par dzimumnoziegumiem runāt daudz plašāk un publiskāk, līdz ar to problēma aktualizēta arī likumdevēja darba kārtībā. Augstākā tiesa jau 2007.gadā, apkopojot tiesu praksi lietās par seksuālu vardarbību pret bērniem, norādīja uz problēmām likuma piemērošanā. Augstākās tiesas priekšsēdētājs norādīja, ka šobrīd Augstākā tiesa aktualizē tiesu prakses apkopojumu šo kategoriju lietām. Augstākās tiesas pārstāvji arī piedalās Saeimas darba grupā, kas strādā pie likuma normu grozījumiem, kā arī sadarbībā ar Tiesnešu mācību centru aktualizē tiesnešu mācību programmas.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs I.Bičkovičs iepazīšanās vizītē Melngalvju namā bija ieradies pēc Valsts prezidenta R.Vējoņa uzaicinājuma.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties