16. Septembris 2015 11:13
Jaunumi
Augstākās tiesas priekšsēdētājs jaunajiem tiesnešiem vēl drosmi būt neatkarīgiem savos lēmumos

Tiesnešu amata kandidātiem un jaunajiem tiesnešiem, kas mācās Latvijas Tiesnešu mācību centra jauno tiesnešu kursā, 15.septembrī bija nodarbību diena Augstākajā tiesā. Jaunie un topošie tiesneši tikās ar Augstākās tiesas priekšsēdētāju un iepazinās ar Augstākās tiesas un Latvijas tiesu sistēmas vēsturi.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs jaunajiem tiesnešiem vēlēja drosmi būt neatkarīgiem un patstāvīgiem savos lēmumos. „Esiet godprātīgi, objektīvi, savu viedokli argumentējiet – un tad nebaidieties par savu pozīciju,” sacīja Augstākās tiesas priekšsēdētājs, atgādinot Tiesnešu ētikas kodeksa normu, ka tiesnesis, izlemjot lietas, nedrīkst ietekmēties no atsevišķu cilvēku interesēm, sabiedrības protestiem vai bailēm no kritikas.

Tāpat Augstākās tiesas priekšsēdētājs jaunajiem tiesnešiem akcentēja citas tiesneša darbā nozīmīgas vērtības – plašu juridisko redzesloku, pastāvīgu zināšanu papildināšanu, judikatūras pārzināšanu.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs informēja arī par tiesu sistēmas aktualitātēm – lietu izskatīšanas termiņiem, tiesu namu koncepciju, tiesnešu profesionālās novērtēšanas sistēmu, Tieslietu padomes darbību.

Savukārt Komunikācijas nodaļa jaunos tiesnešus izveda virtuālā ekskursijā pa Augstākās tiesas mājaslapu, vēršot uzmanību tās krājumiem, kas varētu noderēt tiesnešu darbā, piemēram, Augstākās tiesas judikatūras dažādie klasifikatori, Eiropas Cilvēktiesību tiesas latviski tulkoto nolēmumu datubāze, Tieslietu padomes informācija.

Lekciju otrajā daļā jaunie tiesneši noskatījās dokumentālo videofilmu par Latvijas Senāta vēsturi, iepazinās ar Latvijas Senāta senatora Augusta Lēbera 150.jubilejai veltīto izstādi, kā arī apmeklēja Augstākās tiesas muzeju.

Jaunie tiesneši atzina, ka šī diena viņiem bijis iedvesmojošs stāsts par amatu, ko izvēlējušies, un vēsturiskajām saknēm, uz ko balstās Latvijas tiesu sistēma.

Latvijas Tiesnešu mācību centrs tiesnešu amata kandidātiem un jaunajiem tiesnešiem organizējis sešu nedēļu mācību kursu, kurā tiek stiprinātas tiesnešu juridiskās zināšanas un attīstītas tiesneša amatam nepieciešamās prasmes. Tā ietvaros nodarības vada arī vairāki Augstākās tiesas tiesneši. Šonedēļ lekciju par argumentāciju lasīja tiesnesis Jānis Neimanis, bet Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāja Veronika Krūmiņa – lekciju par nolēmumu sagatavošanu un juridisko valodu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties