17. Septembris 2015 10:10
Jaunumi
Saeima groza Parlamentārās izmeklēšanas komisiju likumu

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas galaziņojumus turpmāk pieņems ar komisijas locekļu absolūto balsu vairākumu, un to parakstīs komisijas priekšsēdētājs un sekretārs, nevis visi komisijas locekļi, kā noteikts līdz šim. To paredz grozījumi Parlamentārās izmeklēšanas komisiju likumā, ko ceturtdien, 17.septembrī, trešajā, galīgajā lasījumā pieņēma Saeima.

Līdz šim galaziņojums bija jāparaksta visiem parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļiem. Ziņojumu neparakstot kaut vienam komisijas loceklim, veidojās situācija, ka tas netiek izskatīts Saeimas sēdē, kā arī netiek publicēts „Latvijas Vēstnesī”, kā to paredzēja likums, iepriekš norādījuši likumprojekta iesniedzēji. Šāda situācija bija radusies 2012.gadā, kad Latvijas Krājbankas parlamentārās izmeklēšanas komisijas galaziņojumu neparakstīja četri komisijas locekļi. Šāds regulējums bija nesamērīgs, jo galaziņojuma pieņemšana bija atkarīga no mazākuma, kas varēja sastāvēt no viena cilvēka, teikts likumprojekta anotācijā.

Likuma grozījumi arī paredz pēc galaziņojuma publicēšanas tajā atspoguļotos priekšlikumus konstatēto trūkumu novēršanai nosūtīt izvērtēšanai Saeimas komisijām, Ministru kabinetam, ministrijām vai citām institūcijām, kuru kompetencē ietilpst attiecīgo priekšlikumu ieviešana.

Galaziņojumā norādītajām institūcijām būs jāvērtē galaziņojumā ietvertā informācija un jālemj par izmeklēšanas komisijas konstatēto trūkumu novēršanu.

Grozījumu autori norāda, ka šādi paredzēts pilnveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju institūtu, palielinoties iespējai, ka komisijas darbs vainagotos ir izmaiņām normatīvajos aktos.

Grozītais likums noteic, ka izmeklēšanas komisijas darbība izbeidzas astotajā dienā pēc galaziņojuma izskatīšanas Saeimas sēdē, ja Saeima nav lēmusi citādi. Līdz šim komisijas darbu izbeidza līdz ar galaziņojuma izskatīšanu Saeimas sēdē.

Izmaiņas Parlamentārās izmeklēšanas komisiju likumā stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties