13. Oktobris 2015 13:21
Jaunumi
Vai 1 miljards eiro gadā nav pārāk augsta cena par disfunkcionālu maksātnespējas procesu Latvijai?

Diskusiju ciklā AmCham perspektīva Amerikas Tirdzniecības palāta Latvijā (ATPL) kopā ar Ārvalstu Investoru padomi Latvijā (ĀIPL), Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, Norvēģijas Tirdzniecības kameru Latvijā (NTKL) un Rīgas ekonomikas augstskolu rīko diskusiju par maksātnespējas procesa pilnveidošanu šā gada 15. oktobrī plkst. 14:00 Rīgas Ekonomikas augstskolā, Sorosa auditorijā, Strēlnieku ielā 4a.

Neefektīvs maksātnespējas process negatīvi ietekmē ekonomiku, radot zaudējumus uzņēmumiem, darbiniekiem un valsts sektoram. Plānotā diskusija turpinās iepriekš aizsākto tematu, kas tika iztirzāts 2013.gada 28.novembrī par Latvijas centieniem uzlabot maksātnespējas regulējumu, lai panāktu lielāku procesa efektivitāti un labāku pārvaldību. Starp galvenajiem secinājumiem tika minēts, ka pastāvošā situācija negatīvi ietekmē investīciju un uzņēmējdarbības vidi, tādēļ nepieciešams uzlabot Maksātnespējas likuma piemērošanu, novērst ļaunprātīgu maksātnespējas procesa izmanošanu un noteikt stingrākus pārvaldības instrumentus iesaistīto pušu uzraudzībā.

Indikatīvā aptaujā uzņēmēji pauda bažas par uzticību maksātnespējas sistēmai un tās efektivitātei – 83% no 123 aptaujātajiem atzina, ka valsts nespēj efektīvi aizsargāt viņu likumīgās intereses maksātnespējas gadījumā, savukārt 76% uzskatīja, ka praksē maksātnespējas procesi nav caurskatāmi un godīgi, un viņiem ir zema uzticība maksātnespējas procesu vadīšanā un uzraudzībā iesaistītajām institūcijām.

Uzņēmēji turpina paust bažas par uzticēšanos maksātnespējas sistēmai un tās efektivitātei, tādēļ ATPL kopā ar partneriem aicina turpināt diskusiju par maksātnespējas sistēmas pilnveidošanu un tās ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi un investīciju klimatu.

ĀIPL pozīcijas ziņojumā par maksātnespējas procesu* minēts, ka 9512 uzņēmumu maksātnespējas rezultātā Latvijas ekonomikas kopējie zaudējumi pēdējos septiņos gados ir aptuveni 7 miljardi eiro, kas gadā sastāda aptuveni 1 miljardu eiro. Vismaz 0,5 miljardi eiro šajos gados zaudēti ļaunprātīgas maksātnespējas izmantošanas dēļ. Nodrošinātie kreditori Latvijā vidēji atgūst 42% no prasījumiem, kamēr OECD valstīs vidēji 72%. Savukārt nenodrošinātie kreditori atgūst mazāk nekā 1%.

Latvijas maksātnespējas procesa tiesiskais regulējums un izveidotā sistēma neveicina kreditoriem iespējas atgūt līdzekļus no maksātnespējīgā uzņēmuma un maksātnespējas jomā nepieciešamas būtiskas un kardinālas reformas, lai sakārotu šo nozari ar mērķi aizsargāt uzņēmēju intereses.

Diskusijas laikā uzaicinātie eksperti izvērtēs, kā maksātnespējas process tiek pārraudzīts un apspriedīs kā uzlabot nepilnības likuma piemērošanas praksē. Tiks izskatīta maksātnespējas procesu ietekme uz Latvijas ekonomiku un apokopoti ieteikumi ar mērķi novērst turpmākus ekonomiskus zaudējumus neefektīvas maksātnespējas sistēmas dēļ. Seminārā tiks atkārtoti prezentēti uzņēmēju aptaujas rezultāti, kurā ATPL, ĀIPL, NTKL un LTRK biedri tika aicināti novērtēt uzticību Latvijas maksātnespējas sistēmai.

Diskusijā piedalīsies šādi dalībnieki:

  • Dzintars Rasnačs, tieslietu ministrs;
  • Kaspars Novicāns, Latvijas sertificētu maksātnespējas procesa administratoru asociācijas valdes priekšsēdētāja vietnieks;
  • Dimitrijs Trofimovs, Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks;
  • Ilze Znotiņa, "Deloitte Latvia" juridiskās prakses vadītāja, Ārvalstu Investoru padomes Latvijā maksātnespējas darba grupas vadītāja.

Diskusiju vadīs Ivars Slokenbergs, Klavins Ellex vecākais konsultants un Ārvalstu Investoru padomes Latvijā valdes priekšsēdētāja vietnieks.

Pasākums notiks angļu un latviešu valodā.

AmCham perspektīva ir diskusiju cikls par aktuāliem ekonomiskiem, juridiskiem un sociāliem jautājumiem, piedaloties augsta līmeņa amatpersonām un ekspertiem. Apmeklētāju vidū ir Rīgas Ekonomikas augstskolas studenti, mācībspēki, uzņēmēji, nevalstisko organizāciju pārstāvji, valsts amatpersonas un diplomāti.

No plkst. 14:00-15:15 paredzētas prezentācijas, kurām sekos paneļa diskusija. Lūdzam apstiprināt dalību, iepriekš piesakoties pa tālruni 6721-2204 vai e-pastu: ieva.melngaile@amcham.lv. Reģistrācija ir obligāta.

* ĀIPL viedokļa ziņojums Nr.5 par maksātnespējas procesu, 2015.gada 24.septembrī: http://www.ficil.lv/view/lv/63/insolvency-process-2015

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties