28. Oktobris 2015 13:25
Jaunumi
Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija apstiprina galaziņojumu
Zolitūdes traģēdija notika 2013.gada 21.novembrī, kad, iebrūkot lielveikala „Maxima” jumtam, gāja bojā 54 cilvēki.
Edijs Pālens, LETA

Otrdien, 27.oktobrī, Saeimas Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija savā pēdējā sēdē apstiprināja galaziņojumu. Par tā apstiprināšanu balsoja 8 komisijas deputāti, pret bija divi, un arī atturējās divi deputāti.

“Ir paveikts labs darbs, ar kuru var lepoties ikviens komisijas loceklis. Vienlaikus jāatzīmē, ka komisijas priekšlikumu iedzīvināšana tālāk būs atkarīga no atbildīgo institūciju un amatpersonu patiesās vēlmes veikt kvalitatīvas izmaiņas normatīvajos aktos un valsts pārvaldes darbībā,” uzsver komisijas priekšsēdētājs Ringolds Balodis.

Komisija galaziņojumā izvērtējusi Zolitūdes traģēdiju veicinošas nepilnības valsts un pašvaldību iestāžu darbā un normatīvajā regulējumā un secinājusi, ka valsts un pašvaldību īstenotā politika būvniecības jomā, iespējams, ir novedusi pie šīs traģēdijas.

Kā argumentus šim secinājumam komisija min, ka likvidējot Valsts būvinspekciju, valstī ievērojami samazinājās būvniecības kontrole un tika zaudēta iespēja realizēt vienotu valsts politiku būvniecībā. Valsts īstenota būvniecības kontrole tika atjaunota tikai pēc Zolitūdes traģēdijas, kad tika izveidots Būvniecības valsts kontroles birojs, mēģinājumi atjaunot valsts īstenotu būvniecības kontroli līdz Zolitūdes traģēdijai atdūrās pret naudas trūkumu, teikts galaziņojumā.

Tāpat tajā norādīts, ka Rīgas pilsētas pašvaldībā pastāvošā būvniecības uzraudzības sistēma bija neefektīva un nevajadzīgi sadrumstalota, spēkā esošā būvspeciālistu sertifikācijas kārtība un būvizstrādājumu tirgus uzraudzības sistēma neveicināja drošu būvniecību, kā arī spēkā esošajos normatīvajos aktos bija vairāki trūkumi, kas traucēja noteikt būvniecības procesa dalībnieku atbildību, vienlaikus apgrūtinot kontrolējošo institūciju darbu.

Komisija galaziņojumā formulējusi priekšlikumus normatīvā regulējuma un valsts un pašvaldību iestāžu darba uzlabošanai. Virknē priekšlikumu pausta nepieciešamība veikt grozījumus būvniecības regulējumā, pastiprinot prasības būvprojektu ekspertīzei un būvju ekspluatācijas drošībai, kā arī palielinot būvniecības procesa dalībnieku atbildību visā būvniecības procesā. Tāpat normatīvajā regulējumā ir jāprecizē publiskas ēkas jēdziens, kā arī jāveic citi uzlabojumi, teikts dokumentā.

Komisijas deputāti arī uzskata, ka ir jāveic izmaiņas būvspeciālistu profesionālās augstākās izglītības programmās, jāizstrādā un jāpieņem lobēšanas atklātības likums, jānoteic skaidra un vienveidīga kompetento iestāžu rīcība ārkārtējās situācijās, jāatjauno un jāmodernizē vairāki ugunsdzēsības depo un speciālais tehniskais aprīkojums glābējiem, jānosaka skaidras vadlīnijas sociālās palīdzības sniegšanai ārkārtējās situācijās.

Tāpat komisija ir izvērtējusi tai pieejamo informāciju par Valsts policijas veikto izmeklēšanu un secinājusi, ka pašreizējā kriminālprocesa stadijā nav pamata pārmest Valsts policijai lēnu izmeklēšanu un par izmeklēšanas kvalitāti varēs spriest tikai pēc tiesas procesa noslēguma, teikts galaziņojumā.

Galaziņojums ir pieejams Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas mājaslapā.

Zolitūdes traģēdija notika 2013.gada 21.novembrī, kad, iebrūkot lielveikala „Maxima” jumtam, gāja bojā 54 cilvēki. Tā ir lielākā traģēdija Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties