2. Novembris 2015 16:32
Jaunumi
Krimināllietu par slepkavību Baldones pilsētas lauku teritorijā nodod jaunai izskatīšanai

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments 30.oktobrī daļēji apmierināja prokurora kasācijas protestu par Rīgas apgabaltiesas spriedumu krimināllietā par 2008.gada augustā Baldones pilsētas lauku teritorijā izdarītu slepkavību.

Sakarā ar to, ka viens no apsūdzētajiem miris, Augstākā tiesa izbeidza kasācijas tiesvedību protesta daļā par A.Tirzīša atzīšanu par nevainīgu un attaisnošanu. Tāpat AT negrozīja spriedumu daļā, ar kuru otrs lietā apsūdzētais atzīts par nevainīgu un attaisnots. Spriedums šajā daļā stājas spēkā. Savukārt, attiecībā uz trešo apsūdzēto lietā, AT atcēla apelācijas instances tiesas spriedumu daļā par noziedzīgā nodarījuma kvalifikāciju un nodeva lietu šajā daļā jaunai izskatīšanai Rīgas apgabaltiesā. Augstākās tiesas lēmums nav pārsūdzams.

Kasācijas instances tiesa atzina par pamatotu kasācijas protestu daļā par sprieduma pretrunīgumu saistībā ar apsūdzētā G.Bružus darbību kvalifikāciju. Savukārt, noraidot G.Bružus aizstāvja kasācijas sūdzību, Augstākā tiesa lēmumā norādījusi, ka apelācijas instances tiesa, iztiesājot krimināllietu, nav pieļāvusi apsūdzētā aizstāvja A.Zvejsalnieka kasācijas sūdzībā norādītos likuma pārkāpumus. 

Izskatot lietu apelācijas kārtībā, Rīgas apgabaltiesa pirmās instances tiesas spriedumu atcēla tikai daļā par apsūdzētajam G.Bružum noteikto sodu. Pārējā daļā spriedumu atstāja negrozītu. Apelācijas instances tiesa uzskatīja, ka apsūdzētā G.Bružus darbībās nav Krimināllikuma 117.panta 6.punktā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva, tas ir, ka slepkavība nav izdarīta laupīšanas nolūkā. Augstākā tiesa apelācijas instances tiesas spriedums šajā daļā atzina par pretrunīgu, jo tiesu spriedumos konstatēts, ka G.Bružus piedraudēja cietušajam ar vardarbību naudas neatdošanas gadījumā.

Saskaņā ar apsūdzību, 2008.gada 18.augustā trīs lietā apsūdzētie, būdami alkohola ietekmē, atrodoties Rīgas rajonā, Baldones pilsētas lauku teritorijā pie ezera Lejasezers, piegāja pie automašīnas „Ford Escort”, kur autovadītāja sēdeklī gulēja automašīnas īpašnieks. Apsūdzētie pieprasīja vīrietim atdot naudu, bet, saņemot atteikumu, viens no apsūdzētajiem piedraudēja aizdedzināt automašīnu ar tās salonā plastmasas kannā esošo dīzeļdegvielu. Apsūdzētais aplēja automašīnu ar dīzeļdegvielu un aizdedzināja to. Noziedzīgo darbību rezultātā no saindēšanās ar tvana gāzi uz vietas iestājās cietušā nāve. Divi citi lietā apsūdzētie apsūdzēti par izdarītās slepkavības atbalstīšanu.

A.Tirzīša un M.Laša darbības pirmstiesas kriminālprocesā kvalificētas pēc Krimināllikuma 20.panta ceturtās daļas un 117.panta 4., 6.punkta, bet G.Bružus darbības kvalificētas pēc Krimināllikuma 117.panta 4., 6.punkta.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 272 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties