3. Novembris 2015 15:07
Jaunumi
Krimināllietu par Dobelē izdarītu slepkavību nosūta prokuratūrai pirmstiesas izmeklēšanai

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments 30.oktobrī atstāja negrozītu Zemgales apgabaltiesas lēmumu, ar kuru apsūdzētā sieviete atzīta par nevainīgu pret viņu celtajā apsūdzībā par 10 gadus vecas meitenes slepkavību Dobelē 2007.gada augustā, bet apsūdzētais vīrietis atzīts par nevainīgu pret viņu celtajā apsūdzībā par mazgadīgās pavešanu netiklībā un sevišķi smaga nozieguma pēdu iepriekš neapsolītu slēpšanu.

Minētais Augstākās tiesas lēmums nav pārsūdzams, līdz ar to apelācijas instances tiesas lēmums stājies spēkā.

Apelācijas instances tiesa secinājusi, ka celtā apsūdzība neatbilst Kriminālprocesa likuma prasībām, kas noteic apsūdzības saturu, turklāt, ceļot šādu apsūdzību, pārkāpts viens no kriminālprocesa pamatprincipiem – apsūdzētā tiesības uz aizstāvību. Tiesa arī atzinusi, ka apsūdzēto piedalīšanās inkriminētajos noziedzīgajos nodarījumos nav pierādīta, tādēļ nosūtījusi lietu prokuratūrai izmeklēšanas turpināšanai.

Lieta Augstākajā tiesā skatīta sakarā ar prokurora kasācijas protestu. Augstākā tiesa norādījusi, ka prokurors kasācijas protestā nav apstrīdējis apelācijas instances tiesas atzinumus par to, ka celtā apsūdzība neatbilst Kriminālprocesa likuma prasībām, turklāt liedz apsūdzētajiem iespēju pret to aizstāvēties, savukārt kasācijas instances tiesa, izvērtējot minētos apelācijas instances tiesas atzinumus pēc savas iniciatīvas, atzīstot tos par nepamatotiem un atceļot apelācijas instances tiesas lēmumu šo iemeslu dēļ, nepamatoti pasliktinātu apsūdzēto stāvokli lietā. Augstākā tiesa atzinusi, ka, pastāvot neapstrīdētiem apelācijas instances tiesas atzinumiem par to, ka celtā apsūdzība neatbilst Kriminālprocesa likuma prasībām un liedz apsūdzētajiem iespēju pret to aizstāvēties, attaisnojoša sprieduma atcelšanai, atsaucoties uz prokurora kasācijas protestā norādītajiem argumentiem, nav tiesiska pamata.   

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 272 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties