5. Novembris 2015 10:58
Jaunumi
Saeima pieņem vienotu kārtību elektronisko pakalpojumu saņemšanai

Fizisko personu identifikācijas prasības elektronisko pakalpojumu saņemšanai noteiktas vienā tiesiskā regulējumā. To paredz ceturtdien, 5.novembrī, Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtais Fizisko personu elektroniskās identifikācijas likums.

Likums nosaka personas identifikācijas procesu elektroniskajā vidē, kurš būtu pielīdzināms personas identitātes pārbaudei klātienē attiecībā uz konkrēto pakalpojumu.

Līdz šim e-pakalpojumu saņemšanas procedūra bija sarežģīta un radīja nesamērīgu slogu elektronisko pakalpojumu sniedzējam un nereti būtisku administratīvo slogu arī potenciālajam pakalpojumu saņēmējam, iepriekš norādījuši likumprojekta izstrādātāji no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas. Tāpat, lai nodrošinātu lietotājiem piekļuvi elektroniskajiem pakalpojumiem, līdz šim tika izmantotas dažādas lietotāju identifikācijas metodes.

Jaunais likums nosaka vienotas drošības prasības personas identitātes apliecināšanai, kuras izpildot elektroniskajā vidē tiktu nodrošināts analogs personu apliecinoša dokumenta uzrādīšanai klātienē.

Tāpat jaunais regulējums paredz noteikt gan e-pakalpojuma sniedzēja, gan saņēmēju pienākumus un atbildību, kā arī kārtību elektroniskās identifikācijas pakalpojuma sniedzēja reģistrācijai.

Šāds likums nepieciešams, lai ikviena persona vienkāršā veidā varētu saņemt e-pakalpojumus gan no valsts pārvaldes, gan privātā sektora, iepriekš norādīja par likumprojektu atbildīgās Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš. “Līdz ar to samazināsies birokrātiskais slogs gan valsts pārvaldei, gan uzņēmējiem, kā arī uzlabosies elektronisko pakalpojumu pieejamība valstī kopumā.”

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties