10. Novembris 2015 15:26
Jaunumi
Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijā diskusija par Valsts kontroles ieteikumu ieviešanu

Otrdien, 10.novembrī, valsts kontroliere Elita Krūmiņa Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē sniedza Saeimas deputātiem pārskatu par Valsts kontroles ieteikumu ieviešanu un to ietekmi uz valsts budžeta izdevumiem. Jautājums īpaši ir aktualizējies tagad, kad līdz Likuma par valsts budžetu 2016.gadam plānotajai pieņemšanai ir atlikušas nepilnas 3 nedēļas.

Savā revīzijas ziņojumā “Par valsts budžeta izpildi un par pašvaldību budžetiem” Valsts kontrole ir sniegusi priekšlikumus valsts stratēģiskās finanšu vadības sistēmas uzlabošanai. Kā būtiskāko no tiem Valsts kontrole izceļ nepieciešamību veikt visaptverošu un konsekventu valsts budžeta izdevumu, valsts funkciju, to īstenošanas efektivitātes, ekonomiskuma un atbilstības attīstības plānošanas dokumentos definētajiem mērķiem izvērtēšanu, citiem vārdiem – gadiem apspriesto budžeta bāzes izdevumu padziļinātu izvērtēšanu, kas būtu pielīdzināma nopietnai valsts budžeta reformai.

Valsts kontroliere norāda, ka arī iepriekš ir bijuši mēģinājumi veikt budžeta bāzes izdevumu izvērtējumu. Par to daudz runāts gan krīzes laikā, gan pirms tam, tomēr ir pietrūcis politiskās gribas ko tādu īstenot. Rezultātā esam nonākuši situācijā, kurā saskaņā ar Valsts kontroles veikto aptauju divas trešdaļas no aptaujā dalību ņēmušajiem Saeimas deputātiem nav apmierinātas ar budžeta struktūru, izvirzītajiem mērķiem, plānošanas procesu, piešķirtajiem līdzekļiem un informācijas pieejamību. Valsts stratēģiskie mērķi dzīvo atrauti no valsts budžeta, nopietni apdraudot valsts attīstību.

Valsts kontrole jau paudusi savu atbalstu nesenajai Valsts prezidenta likumdošanas iniciatīvai, kas nosaka, ka valdībai jāveic pastāvīga valsts budžeta izdevumu un funkciju izvērtēšana atbilstoši valsts attīstības mērķiem.

Papildus valsts kontroliere E.Krūmiņa uzsver, ka būtiska procesa sastāvdaļa ir kvalitatīvs pirmreizējais budžeta bāzes izdevumu izvērtējums, tā ietvaros nodrošinot, lai budžeta plānošanas procesā tiek īstenotas valsts stratēģiskās prioritātes.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties