16. Novembris 2015 09:28
Jaunumi
Rīgā tikās Baltijas valstu nodokļu un muitas administrāciju vadītāji

Laikā no 2015.gada 11.novembra līdz 12.novembrim Latvijā notika kārtējā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas nodokļu un muitas administrāciju vadītāju tikšanās.

Tikšanās laikā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone informēja kaimiņvalstu kolēģus par būtiskākajām nodokļu un muitas lietu administrēšanas aktualitātēm Latvijā, savukārt VID ģenerāldirektores vietniece nodokļu jomā Dace Pelēkā iepazīstināja ar plānotajiem grozījumiem normatīvajos aktos nodokļu iekasēšanas uzlabošanai. Tāpat arī Lietuvas un Igaunijas nodokļu un muitas administrāciju vadītāji iepazīstināja kolēģus ar būtiskākajām aktualitātēm nodokļu un muitas likumdošanā, jaunākajām procedūrām un iniciatīvām darba uzlabošanā Lietuvā un Igaunijā.

Noziedzības apkarošanas jomā īpaša uzmanība tika veltīta jautājumiem, kas saistīti ar kontrabandas novēršanu un apkarošanu. VID Muitas policijas pārvaldes direktors Edijs Ceipe informēja par visu triju Baltijas valstu noziedzības apkarošanas struktūrvienību sadarbības gaitu un rezultātiem, kā arī par turpmāk - 2016.gadā apspriežamajiem jautājumiem.

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas nodokļu un muitas administrāciju vadītāji izskatīja paveikto trīspusējās sadarbības ietvaros nodokļu un muitas jomā un vienojās par savstarpējās sadarbības plānu izpildes virzību turpmāk.

Sanāksmē tika apspriesti arī jautājumi par Baltijas valstu kopīgā projekta ““Eiropas Savienības finanšu interešu aizsardzības stiprināšana, sekmējot cīņu pret krāpšanu: kopīga datu apmaiņas tīkla starp Baltijas valstu muitas dienestu skenēšanas iekārtām izveide” īstenošanas gaitu. Īstenojot projektu, paredzēts izstrādāt atbilstošu programmnodrošinājumu, lai nodrošinātu kravu skeneru sasaisti ar centrālo serveri un to savstarpēju sasaisti. Tas ļaus būtiski uzlabot skenēto attēlu analīzes iespējas Baltijas valstīs, tādējādi sekmējot muitas iestāžu cīņu ar kontrabandu uz Eiropas Savienības ārējās robežas. Projekta īstenošana uzsākta 2015.gada augustā un turpināsies līdz nākamā gada beigām. Sanāksmē arī apspriesti jautājumi par Eiropas Savienības austrumu sauszemes robežas muitas ekspertu darba grupas, kas izveidota rīcības programmas muitas nozarē Eiropas Savienībā “Muita 2020” ietvaros pēc Igaunijas Nodokļu un muitas administrācijas iniciatīvas, darbības uzsākšanu. Vienpadsmit Eiropas Savienības dalībvalstis plāno iesaistīties ekspertu komandas darbā, lai nodrošinātu vienotu pieeju un kompleksi risinātu jautājumus saistībā ar muitas darba metožu pilnveidošanu un kontroles pasākumu īstenošanu sauszemes robežas muitas kontroles punktos.

Tikšanās ietvaros tika parakstīti arī grozījumi 2013.gadā noslēgtajā nolīgumā par Transportlīdzekļu un konteineru automātiskās identificēšanas sistēmas (TLKAIS) datu apmaiņu, paredzot datu apmaiņu arī ar citām valsts institūcijām un tiesībaizsardzības iestādēm.

Vadītāji apliecināja vēlmi un nepieciešamību vēl jo elastīgākai un efektīvākai savstarpējai atbalsta sniegšanai visos organizācijas darbības līmeņos - gan augstākās vadības, gan attiecīgās jomas ekspertu līmenī, lai sasniegtu kopīgus mērķus – uzņēmējdarbības vides uzlabošanu, krāpšanas un kontrabandas mazināšanu, saskaņotu interešu un viedokļu paušanu un pārstāvību reģionālos un starptautiskos forumos. Tiks turpināta uzsāktā sadarbība arī muitas un finanšu noziegumu atklāšanā, kopīgu Eiropas Savienības finanšu projektu realizēšanā, labākās prakses pārņemšanā.

Baltijas valstu nodokļu un muitas administrāciju vadītāju tikšanās piedalījās VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone, VID ģenerāldirektora vietniece nodokļu jomā Dace Pelēkā, VID ģenerāldirektora vietnieka muitas jomā, Muitas pārvaldes direktora pienākumu izpildītāja Ingrīda Gulbe-Otaņķe, VID ģenerāldirektora vietnieka noziedzības apkarošanas jomā pienākumu izpildītājs, Finanšu policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš, VID ģenerāldirektora vietnieks, Muitas policijas pārvaldes direktors E.Ceipe, kā arī Stratēģiskās vadības lietu un sabiedrisko attiecību pārvaldes direktore Valda Rotberga un Starptautisko attiecību daļas vadītāja Baiba Jurisone.

Lietuvas Republikas Finanšu ministrijas Valsts nodokļu inspekciju pārstāvēja vadītāja vietnieks Artūras Klerauskas, Likumdošanas pārvaldes direktore Rasa Virvilienė un vadītāja padomnieks Vytautas Vitkevičius. Savukārt Lietuvas Republikas Finanšu ministrijas Muitas departamentu pārstāvēja ģenerāldirektora vietnieks Vygantas Paigozinas, ģenerāldirektora vietnieks Jonas Miškinis un Starptautisko attiecību daļas vadītājs Arūnas Adomėnas. Igaunijas Nodokļu un muitas administrāciju pārstāvēja tās ģenerāldirektors Marek Helm un ģenerāldirektora vietnieks Egon Veermäe.

Šādas Baltijas valstu nodokļu un muitas administrāciju vadītāju tikšanās parasti tiek organizētas divas reizes gadā, kad nodokļu un muitas administrācijas vadītāji pārrunā aktualitātes nodokļu un muitas jomā savā valstī, kā arī dalās līdzīgu problēmu risināšanas un novēršanas pieredzē. Iepriekšējā Baltijas valstu nodokļu un muitas administrāciju vadītāju tikšanās notika šī gada aprīlī Lietuvā, Viļņā, bet Latvijā šāda augsta līmeņa Baltijas valstu nodokļu un muitas administrāciju vadītāju tikšanās notika pirms diviem gadiem – 2013.gada nogalē, kad VID atzīmēja savu dibināšanas 20.gadadienu un Baltijas valstu kolēģi piedalījās VID un Rīgas Tehniskās universitātes Starptautisko ekonomisko sakaru un muitas institūta dibināšanas 20.gadadienai veltītajā zinātniski praktiskajā konferencē „Nodokļu un muitas administrāciju ilgtspējīga attīstība ES ietvaros”. Nākamā sanāksme notiks Lietuvā 2016.gada pavasarī.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties