14. Decembris 2015 09:38
Jaunumi
Deputāti turpinās skatīt jautājumu par nepieciešamību paplašināt Valsts prezidenta pilnvaras

Otrdien, 15.decembrī, uz kārtējo sēdi sanāks Saeimas Juridiskās komisijas izveidotā darba grupa Valsts prezidenta pilnvaru iespējamai paplašināšanai un ievēlēšanas kārtības izvērtēšanai, lai apspriestu nepieciešamību veikt izmaiņas Latvijas Republikas Satversmē.

„Šai sēdē skatīsim tā saucamo Valsts prezidenta federatīvo funkciju, kas saistās ar valsts starptautisko reprezentēšanu. Tā būs izcila iespēja deputātiem kopā ar vadošajiem Latvijas valststiesību ekspertiem un bijušajiem prezidentiem pārrunāt kā teorētiskos, tā praktiskos šī jautājuma aspektus. Tikai šādi, mierīgi un pamatīgi analizējot mūsu pamatlikumu, mēs varam izprast Satversmes tēvu atstāto mantojumu un, samērojot to ar mūsdienu realitāti, secināt, vai Satversmi nepieciešams grozīt,” uzsver darba grupas vadītājs Ringolds Balodis.

Dalību 15.decembra sēdē apstiprinājuši eksprezidenti Guntis Ulmanis, Vaira Vīķe-Freiberga un Valdis Zatlers.

Otrdien deputāti izvērtēs Satversmes 41.pantu. Tas nosaka, ka Valsts prezidents reprezentē valsti starptautiski, ieceļ Latvijas, kā arī pieņem citu valstu diplomātiskos priekšstāvjus. Pantā arī noteikts, ka Valsts prezidents izpilda Saeimas lēmumus par starptautisku līgumu ratificēšanu.

Juridiskās komisijas deputātu darba grupa Valsts prezidenta pilnvaru iespējamai paplašināšanai un ievēlēšanas kārtības izvērtēšanai izveidota šī gada 17.februārī. Tajā no katras 12.Saeimas frakcijas deleģēts viens pārstāvis. Līdz šim notikušas jau trīs deputātu darba grupas sēdes, kurās uzsākta Satversmes 3.nodaļas „Valsts prezidents” pantu analīze.

Lai nodrošinātu grupas darba pārskatāmību, Saeimas mājaslapā izveidota atsevišķa sadaļa, kurā ikvienam ir iespēja aplūkot visu darba grupas sēžu video ierakstu arhīvu un sēžu protokolus.

Papildu informācija par darba grupu Valsts prezidenta pilnvaru iespējamai paplašināšanai un ievēlēšanas kārtības izvērtēšanai

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties