22. Decembris 2015 14:39
Jaunumi
Veicina izpratni par korupcijas un nelikumīgi iegūto līdzekļu legalizēšanas atpazīšanu

OECD gala ziņojumā Latvijai sniedz vairākus desmitus rekomendāciju, no kurām uz Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestu attiecināmas divas rekomendācijas, kas uz šo brīdi gandrīz pilnībā izpildītas.

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests (Kontroles dienests), realizējot OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) 2015.gada oktobra ziņojumā tam sniegtās rekomendācijas, šogad veicinājis izpratni par korupcijas un noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizēšanas atpazīšanu, norāda Kontroles dienesta priekšnieks Viesturs Burkāns.

“Kontroles dienestam rekomendēts – nodrošināt to ar pietiekošiem resursiem; sniegt papildu vadlīnijas un apmācības Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma subjektiem, tajā skaitā bankām, lai vērstu to uzmanību korupcijas gadījumiem, it īpaši ārvalstu amatpersonu kukuļošanas gadījumiem,” skaidro viņš. Piebilstot, ka Kontroles dienests dažu nedēļu laikā izstrādājis mācību materiālus, vadlīnijas, kā arī veicamo pasākumu plānu.

“Liela daļa no plānotā jau realizēta, proti, šā gada novembrī, decembrī notikušas vairākas apmācības, kurās veicināta minētā likuma subjektu izpratne par korupciju, kā arī noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizēšanas atpazīšanu,” atzīmē V.Burkāns.

Šā gada 26.novembrī ar Eiropas Savienības ekspertu IT jomā piedalīšanos notika visu ieinteresēto pirmstiesas izmeklēšanas iestāžu, tajā skaitā arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB), pārstāvju apmācības, lai izmantotu pilnīgi jaunas informācijas analīzes metodes. Šobrīd tiek strādāts pie sadarbības līgumu projektu izstrādes.

Pēc Kontroles dienesta lūguma KNAB izstrādāja prezentāciju par pēdējā laikā izmeklēto korupcijas lietu legalizācijas tipoloģijām, lai minēto informāciju būtu iespēja izmantot vadlīnijās bankām.

Tāpat tika veikta Financial Action Task Force (FATF) metodoloģiskā materiāla un no šā gada 17.decembra līdz 18.decembrim Varšavā (Polija) notikušās konferences materiālu izpēte. Kā rezultātā izstrādāti trīs metodoloģiskie materiāli bankām –

  • par iespējām ziņojumu skaita samazināšanai, lai nepārslogotu Kontroles dienestu;
  • par korupcijas aktuālajām tipoloģijām;
  • par no korupcijas iegūto līdzekļu legalizācijas atpazīšanu.

Nākamā gada janvāra otrajā pusē Kontroles birojs plānojis tikšanos ar visu Latvijas banku pārstāvjiem. Tās laikā ar banku pārstāvjiem plānots pārrunāt iepriekš norādīto rekomendāciju, kā arī daudzas citas aktualitātes.

Kontroles dienesta priekšnieks norāda, ka Kontroles dienests strādā, lai pārredzamā nākotnē grozītu arī normatīvo aktu par neparastu un aizdomīgu darījumu ziņošanas situācijām, lai tādējādi celtu ziņošanas efektivitāti.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties