12. Janvāris 2016 15:03
Jaunumi
Sasniegts zemākais koruptīvo darbību līmenis

Tirgus un sociālo pētījumu aģentūras „Latvijas Fakti” veiktās iedzīvotāju aptaujas rezultāti apliecina, ka šogad vērojams zemākais koruptīvo darbību līmenis salīdzinājumā ar visiem iepriekšējiem pētījumiem kopš 1999.gada.

Kā liecina veikto pētījumu rezultātu dinamika, tad aizvien turpina samazināties to iedzīvotāju skaits, kuri ir veikuši koruptīvas darbības sekojošas lietas: veselības aprūpes saņemšana, saskarsmē ar Ceļu policiju, autotransporta reģistrācija vai tehniskā apskate, pases apmaiņa vai iegūšana, uzturēšanās atjauju vai izsaukumu kārtošana.

Satraucoša tendence vērojama jautājumu kārtošanā tiesā, jo pieaudzis (11,9% − 2015.g.; 10,9% − 2014.g.) respondentu skaits, kuri veikuši koruptīvas darbības, izmantojot kādus neoficiālus maksājumus, dāvanas vai pazīšanos.

Veikto pētījumu rezultātu dinamika liecina, ka turpinās tendence samazināties to iedzīvotāju skaitam, kuri veikuši salīdzinoši nopietnākas koruptīvas darbības – devuši kukuļos summas virs 7 EUR vai vērtīgas dāvanas (7,1%−2015.g.; 8,9%−2014.g.; 11,5%−2012.g.).

Kukuļa došanas iespēju kādai valsts amatpersonai pieļāva 22,2% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju un tas ir par 7,3% mazāk nekā 2014. gada pētījumā. Nozīmīgākie iemesli, kāpēc iedzīvotāji varētu izšķirties dot kukuli valsts amatpersonai ir tie paši, kas iepriekšējās aptaujās – pārliecība, ka problēma vispār tiks risināta, tā tiks risināta ātrāk, darbinieki būs pretimnākošāki  un tiks panākts pozitīvs risinājums.

Pozitīvi ir vērtējama sabiedrības attieksmes maiņa rīcībai, saskaroties ar korupcijas gadījumiem. Par korupcijas gadījumiem gatavi ziņot atklāti ir 11,9% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju un tas ir par 2,5% vairāk kā 2014.gadā, turklāt par 4,6% samazinājies to cilvēku skaits, kuri nav gatavi ziņot par korupcijas gadījumiem vispār. Papildus tam par 5,5% sarucis (no 20,6% uz 15,1%) to respondentu skaits, kuri, personiski saskaroties ar korupciju, nevienu par to neinformētu un neziņotu nevienai iestādei.

Pētījums tika veikts laika posmā no 2015.gada 6. līdz 17.novembrim, un tajā aptaujāts 1009 Latvijas Republikas pastāvīgais iedzīvotājs vecumā no 15 līdz 74 gadiem.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties