21. Janvāris 2016 15:12
Jaunumi
ST izbeidz tiesvedību vienā no lietām par valsts amatpersonas statusa noteikšanu maksātnespējas procesa administratoriem

2016.gada 20.janvārī Satversmes tiesa ir pieņēmusi lēmumu par tiesvedības izbeigšanu lietā Nr.2015-20-01 „Par 2014.gada 25.septembra likuma „Grozījumi Maksātnespējas likumā” 2.panta un 2014.gada 30.oktobra likuma „Grozījumi likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”” atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 1.pantam un 106.panta pirmajam teikumam”.

Apstrīdētās normas

Ar 2014.gada 25.septembra likuma „Grozījumi Maksātnespējas likumā” 2.pantu Maksātnespējas likuma 9.panta pirmā daļa papildināta ar otro teikumu šādā redakcijā: „Amata darbībā maksātnespējas procesa administratori ir pielīdzināti valsts amatpersonām.” Norma stājās spēkā 2015.gada 1.martā.

Savukārt 2014.gada 30.oktobra likums „Grozījumi likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”” paredz papildināt likuma „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” 4.panta pirmajā daļā noteikto valsts amatpersonu uzskaitījumu ar jaunu 26.punktu „maksātnespējas administrators”. Šie grozījumi ir stājušies spēkā 2016.gada 1.janvārī.

Augstāka juridiskā spēka normas

Satversmes 1.pants: „Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika.”

Satversmes 106.panta pirmais teikums: „Ikvienam ir tiesības brīvi izvēlēties nodarbošanos un darbavietu atbilstoši savām spējām un kvalifikācijai.”

Lietas fakti

Pieteikuma iesniedzējs Mārtiņš Otomers ir maksātnespējas procesa administrators un vienlaikus arī advokāts.

Lieta ar identisku prasījumu Satversmes tiesā jau ir izskatīta un 2015.gada 21.decembrī pieņemts spriedums, ar kuru apstrīdētās normas, ciktāl tās nenodrošina maksātnespējas procesa administratoriem, kuri vienlaikus ir arī advokāti, profesionālās darbības garantijas izvēlētās nodarbošanās saglabāšanai, atzītas par neatbilstošām Latvijas Republikas Satversmes 106.panta pirmajam teikumam (spriedums lietā Nr.2015-03-01).

Tiesas secinājumi un lēmums

Satversmes tiesas likuma 29.panta pirmās daļas 5.punkts noteic, ka tiesvedību lietā var izbeigt līdz sprieduma pasludināšanai ar Satversmes tiesas lēmumu, ja pasludināts spriedums citā lietā par to pašu prasījuma priekšmetu. Tādējādi tiesa nolēma, ka tiesvedība lietā Nr.2015-20-01 ir izbeidzama.

Satversmes tiesas lēmums ir galīgs un nepārsūdzams. Lēmums ir pieejams Satversmes tiesas mājaslapā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties