26. Janvāris 2016 15:28
Jaunumi
Latvija saņem starptautisku atzinību par sasniegto cilvēktiesību jomā

26.janvārī Ženēvā, Šveicē, ANO Vispārējā periodiskā pārskata darba grupas sanāksmē tika izskatīts Latvijas nacionālais ziņojums par cilvēktiesību situāciju.

Latvijas delegāciju vadīja Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs. Delegācija iepazīstināja ANO dalībvalstis ar Latvijas panākumiem cilvēktiesību jomā kopš 2011.gada.

Diskusijā par Latvijas ziņojumu iesaistījās kopumā 74 valstis, gan ANO Cilvēktiesību padomes dalībvalstis, gan  novērotājas. ANO dalībvalstis pauda atzinību par Latvijas sasniegumiem cilvēktiesību jomā gan nacionālā, gan starptautiskā mērogā. Tika īpaši izceltas tādas jomas kā dzimumu līdztiesība, sabiedrības integrācija, diskriminācijas novēršana, vardarbības pret sievietēm apkarošana, cilvēku tirdzniecības novēršana un apstākļu brīvības atņemšanas vietās uzlabošana. Vairākas valstis pozitīvi novērtēja Latvijas panākumus vārda brīvības veicināšanas un personu ar invaliditāti tiesību jomās.

Lielākā daļa valstu īpaši akcentēja Latvijas panākumus attiecībā uz mazākumtautību integrāciju un naturalizācijas veicināšanu, īpaši minot 2013.gada grozījumus Pilsonības likumā. Tika pozitīvi novērtēta sieviešu iesaiste lēmumu pieņemšanas procesā, īpaši ekonomikas jomā, kā arī ievērojamie normatīvā ietvara uzlabojumi vardarbības ģimenē apkarošanai.

ANO dalībvalstis novērtēja Latvijas starptautisko saistību stiprināšanu cilvēktiesību jomā, tostarp Latvijas pievienošanos Starptautiskā pakta par pilsoniskajām un politiskajām tiesībām 2.fakultatīvajam protokolam par nāves soda atcelšanu. Tika pozitīvi novērtēta arī Tiesībsarga biroja akreditācija Nacionālo cilvēktiesību institūciju Starptautiskajā koordinēšanas komitejā, piešķirot “A” akreditācijas statusu, kas ir augstākais starptautiski atzītais novērtējums nacionālajām cilvēktiesību institūcijām. Tāpat ANO dalībvalstis pauda atzinību par Latvijas aktīvo dalību ANO Cilvēktiesību padomē, kur Latvija ir ievēlēta uz laiku līdz 2017.gada beigām.

Vienlaikus Latvija saņēma arī rekomendācijas cilvēktiesību situācijas tālākai uzlabošanai. ANO dalībvalstis aicināja Latviju turpināt pasākumus algu atšķirību starp sievietēm un vīriešiem mazināšanai, kā arī stiprināt centienus apkarot vardarbību ģimenē, tostarp ratificējot Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu (Stambulas konvenciju). Tāpat Latvija tika rosināta apsvērt pievienošanos arī vairākiem citiem starptautiskiem cilvēktiesību instrumentiem. ANO dalībvalstis aicināja Latviju nodrošināt patvēruma meklētāju tiesību ievērošanu un sekmēt toleranci sabiedrībā, kā arī izteica citas rekomendācijas.

Līdz 2016.gada jūnijam Latvijai ir jāiesniedz rakstisks izvērtējums par visām rekomendācijām, norādot, kuras no tām Latvija plāno ieviest, kuras ir jau ieviestas, un kuras nav pieņemamas.

Latvijas delegācijā bija iekļauti pārstāvji no Ārlietu ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Kultūras ministrijas, Labklājības ministrijas, Tieslietu ministrijas un Valsts policijas. Ziņojumu izstrādāja šim nolūkam izveidota darba grupa, un tas tika apstiprināts Ministru kabinetā 2015.gada 15.septembrī.

ANO Cilvēktiesību padomes pārskata ietvaros reizi četros gados tiek izvērtēta cilvēktiesību situācija visās ANO dalībvalstīs. Saskaņā ar Padomes noteikto secību valstis prezentē nacionālos ziņojumus, kam seko jautājumu un atbilžu sesija. Diskusijas laikā valstis uzklausa citu ANO dalībvalstu rekomendācijas un atbild uz to uzdotajiem jautājumiem.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties