27. Janvāris 2016 16:06
Jaunumi
Juridiskā komisija konceptuāli atbalsta trīs zemesgabalu atsavināšanu Austrumu maģistrāles posma izbūves vajadzībām

Saeimas Juridiskā komisija trešdien, 27.janvārī, konceptuāli atbalstīja trīs likumprojektus, kas paredz sabiedrības vajadzībām no privātīpašnieka atsavināt trīs nekustamā īpašuma daļas. Zemes īpašumi nepieciešami Austrumu maģistrāles izbūvei Rīgā posmā no Ieriķu ielas līdz Vietalvas ielai.

Gustava Zemgala gatves paplašināšanai nepieciešamas trīs vienam īpašniekam piederošu atsevišķu nekustamo īpašumu daļas attiecīgi 96, 211 un 307 kvadrātmetru platībā. Kā deputātiem šodien apstiprināja Rīgas domes pārstāvji, visu trīs nekustamo īpašumu atlikusī platība ir pietiekoši liela, lai to varētu turpināt izmantot atbilstoši teritorijas plānojumā noteiktajam. Uz atsavināmā zemes īpašuma daļām nav izvietotas ēkas.

Rīgas domei kopš 2011.gada nav izdevies ar īpašnieku vienoties par labprātīgu nekustamā īpašuma atsavināšanu, tādēļ uzsākta īpašuma piespiedu atsavināšanas procedūra uz atsevišķa likuma pamata. Par katru no īpašuma daļām tās īpašniekam tika piedāvāta sertificēta nekustamā īpašuma vērtētāja noteikta atlīdzība.

Zemes gabalu īpašnieks atbildes uz Rīgas domes vēstulēm lielākoties nav sniedzis. Tāpat viņš savlaicīgi tika aicināts piedalīties šodienas Saeimas Juridiskās komisijas sēdē, kurā tiek skatīti attiecīgie likumprojekti, vai arī deleģēt savu pārstāvi, taču šīs tiesības nav izmantojis, uzsver Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš. Viņš norāda, ka zemes īpašnieks arī turpmāk tiks savlaicīgi un pienācīgi informēts par likumprojektu izskatīšanu komisijā otrajā un trešajā lasījumā, kā arī aicināts piedalīties attiecīgajās komisijas sēdēs un paust savu viedokli.

Saskaņā ar galvaspilsētas pašvaldības sniegto informāciju kopumā Austrumu maģistrāles izbūvei Rīgā posmā no Ieriķu ielas līdz Vietalvas ielai nepieciešami 28 nekustamie īpašumi. Būvniecības darbus plānots uzsākt 2017.gadā.

Valsts pamatlikums aizsargā tiesības uz īpašumu, tajā pat laikā izņēmuma gadījumos pieļaujot tā piespiedu atsavināšanu uz atsevišķa likuma pamata.

Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likums paredz, ka nekustamo īpašumu var atsavināt, ja tas nepieciešams valsts aizsardzības, vides aizsardzības, veselības aizsardzības vai sociālās nodrošināšanas vajadzībām, sabiedrībai nepieciešamu kultūras, izglītības un sporta objektu, inženierbūvju un inženierkomunikāciju būvniecībai vai transporta infrastruktūras attīstībai, kā arī citu sabiedrības vajadzību nodrošināšanai, ja šis mērķis nav sasniedzams ar citiem līdzekļiem.

Likumprojekti “Par nekustamā īpašuma Ieriķu ielā 10A, Rīgā, daļas atsavināšanu sabiedrības vajadzībām – Austrumu maģistrāles posma no Ieriķu ielas līdz Vietalvas ielai izbūves nodrošināšanai”, “Par nekustamā īpašuma Gustava Zemgala gatvē 14, Rīgā, daļas atsavināšanu sabiedrības vajadzībām – Austrumu maģistrāles posma no Ieriķu ielas līdz Vietalvas ielai izbūves nodrošināšanai” un “Par nekustamā īpašuma Gustava Zemgala gatvē 13, Rīgā, daļas atsavināšanu sabiedrības vajadzībām – Austrumu maģistrāles posma no Ieriķu ielas līdz Vietalvas ielai izbūves nodrošināšanai” trīs lasījumos vēl jāskata Saeimā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties