29. Janvāris 2016 11:04
Jaunumi
GRETA eksperti Latvijā vērtē cilvēktirdzniecības novēršanas īstenošanu

No 25.janvāra līdz 29.janvārim Latvijā uzturas Eiropas Padomes Konvencijas par cīņu pret cilvēku tirdzniecību īstenošanas novērtēšanas speciālā uzraudzības mehānisma GRETA locekļi, lai padziļināti novērtētu Latvijas darbu cilvēktirdzniecības novēršanā.

Latvijas situācijas izvērtēšanu veic starptautisko GRETA ekspertu komanda – “La Strada” Ukrainā vadītāja Katerīna Levčenko (Kateryna Levchenko), juriste migrācijas jautājumos no Slovākijas Aleksandra Malangone (Alexandra Malangone), kā arī EP Konvencijas Sekretariāta pārstāvis Deivids Dolidze (David Dolidze).

Latvijas kontaktpersona sadarbībai ar GRETA, Nacionālā koordinatore cilvēku tirdzniecības jautājumos Lāsma Stabiņa informē, ka EP Konvencijas īstenošanas Latvijā novērtēšana notiek jau otro reizi. Pirmo reizi Latvijas cilvēku tirdzniecības novēršanas centieni tika vērtēti 2012.gadā, kad tika vispārīgi vērtēts kā Latvija pilda EP Konvencijas prasības un nosacījumus.

Šogad EP Konvencijas otrās kārtas novērtēšanas ietvaros GRETA eksperti padziļināti pievēršas jautājumiem par jaunām cilvēktirdzniecības formām, bērnu tirdzniecību, darbaspēka ekspluatāciju, cilvēka orgānu izņemšanu, amatpersonu un darbinieku spēju atpazīt un identificēt cilvēku tirdzniecības upurus – nepilngadīgos un pieaugušos – starp Latvijas valstspiederīgajiem, nelegāli nodarbinātajiem, patvēruma meklētājiem un bēgļiem, nelegālajiem imigrantiem.

Valsts novērtēšanas vizītes laikā GRETA eksperti tiekas ar pārstāvjiem no nozaru ministrijām (Iekšlietu, Tieslietu, Labklājības, Veselības, Ārlietu, Kultūras, Izglītības un zinātnes, Ekonomikas), kā arī ar Ģenerālprokuratūras, Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, Rīgas domes, Rīgas Pašvaldības policijas un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem. Lai nodrošinātu speciālistu ekspertīzi specifiskos jautājumos ir piesaistīti arī nozaru eksperti, piemēram, cilvēku orgānu transplantācijas jautājumos ir piesaistīti VSIA “Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca” Latvijas Transplantācijas centra un Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra pārstāvji.

27.janvārī GRETA eksperti apmeklēja Liepāju, kur tikās ar Valsts robežsardzes Ventspils pārvaldes un Kurzemes dienesta amatpersonām, apmeklēja patvēruma meklētāju un nelegālo imigrantu īslaicīgās uzturēšanās telpas. GRETA eksperti tikās ar Liepājas neformālo darba grupu cilvēku tirdzniecības novēršanai, kas tika izveidota 2003.gadā un kuru vada Liepājas pilsētas Prokuratūras virsprokurors Atis Dzērvēns un pilsētas domes eksperte integrācijas un NVO jautājumos Brigita Dreiže. GRETA eksperti atzinīgi novērtēja liepājnieku izpratni par cilvēku tirdzniecību un darbu cilvēku tirdzniecības novēršanas jomā.

GRETA ziņojums tiks apstiprināts 2016.gada novembrī Strasbūrā un kopā ar EP Konvencijas Pušu Komitejas apstiprinātajām rekomendācijām tiks publicēts 2017.gada janvārī. L.Stabiņa atzīst, ka GRETA ziņojums un rekomendācijas Latvijai būs aktuālas, jo saskaņā ar Ministru kabineta apstiprinātajām “Cilvēku tirdzniecības novēršanas pamatnostādnēm 2014.–2020.gadam”, Iekšlietu ministrija 2017.gadā veiks pamatnostādņu īstenošanas starpposma izvērtēšanu. GRETA ziņojums, rekomendācijas un pamatnostādņu īstenošanas izvērtējums dos iespēju kritiski paraudzīties uz līdz šim paveikto un pilnveidot cilvēktirdzniecības novēršanas politiku Latvijā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties