11. Marts 2016 16:18
Jaunumi
Par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām no 14. līdz 18.martam

Augstākās tiesas informācija par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām laikā no 14. līdz 18.martam.

Augstākās tiesas (AT) Civillietu departaments rakstveida procesā izskatīs sešas kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem, septiņas blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem un vienu pieteikumu sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem. Tiesas sēdē mutvārdu procesā izskatīs divas blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem lietās par ārvalstu nolēmumu atzīšanu un izpildi Latvijā.

AT Administratīvo lietu departaments rakstveida procesā izskatīs vienu kasācijas sūdzību par apelācijas instances tiesas spriedumu un piecas blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem. Kasācijas sūdzība iesniegta lietā, kurā atbildētāja ir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

AT Krimināllietu departaments rakstveida procesā izskatīs deviņas lietas. Sešās lietās saņemtas apsūdzēto vai aizstāvju kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas nolēmumiem, divās lietā saņemti pieteikumi par tiesas nolēmumu jaunu izskatīšanu un vienā lietā iesniegts protests un sūdzība par zemākas instances tiesas lēmumu nosūtīt lietu prokuroram pārkāpumu novēršanai.

Informācija par atsevišķām lietām:

1) Krimināllietu departaments 17.martā rakstveida procesā izskatīs apsūdzētās un aizstāvja kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumu krimināllietā par sava vīra slepkavības organizēšanu pastiprinošos apstākļos – mantkārīgā nolūkā. Noziedzīgais nodarījums izdarīts mājas kāpņutelpā Aviācijas ielā Rīgā 2010.gada 4.martā. Izskatot lietu apelācijas kārtībā, Rīgas apgabaltiesa apsūdzēto atzina par vainīgu uzrādītajā apsūdzībā un sodīja ar brīvības atņemšanu uz deviņiem gadiem. Par labu vienai cietušajai lietā no apsūdzētās piedzīta kaitējuma kompensāciju par nodarīto mantisko zaudējumu Ls 1634,63 un par morālo aizskārumu Ls 10 000. Par labu citai cietušajai piedzīta Ls 233 kaitējuma kompensācija par nodarīto mantisko zaudējumu. (Lieta SKK-26/2016).

2) Krimināllietu departaments 17.martā rakstveida procesā izskatīs pieteikumu par tiesas nolēmumu jaunu izskatīšanu krimināllietā par marihuānas audzēšanu Talsu novada Laucienes pagastā 2008.gadā. Lietā ar spēkā stājušos AT Krimināllietu tiesu palātas 2014.gada 23.aprīļa spriedumu, apsūdzētie atzīti par vainīgiem narkotisko vielu saturošu augu neatļautu sēšanas un audzēšanas lielās platībās izdarīšanā, darbojoties organizētas grupas sastāvā. Viens no apsūdzētajiem sodīts ar brīvības atņemšanu uz 10 gadiem, divi – ar brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem. Pieteikumu par nolēmumu jaunu izskatīšanu iesniedzis aizstāvis apsūdzētajam, kurš sodīts ar brīvības atņemšanu uz desmit gadiem. (Lieta SKK-J-10/2016).

3) Administratīvo lietu departaments 17.martā rakstveida procesā izskatīs pieteicējas kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu.

Šajā lietā jautājums ir par likuma „Par valsts pensijām” 19.panta ceturtās daļas (redakcijā, kas bija spēkā līdz 2013.gada 9.jūlija grozījumiem) interpretāciju. Pieteicēja faktiski saņēma viņas meitai piešķirto apgādnieka zaudējuma pensiju. Tā kā meita pēc 18 gadu vecuma sasniegšana turpināja mācības augstskolas dienas nodaļā, pensijas izmaksa tika turpināta atbilstoši likuma „Par valsts pensijām” 19.panta ceturtajai daļai, kas noteica, ka par darba nespējīgiem ģimenes locekļiem, kuriem ir tiesības uz apgādnieka zaudējuma pensiju, ir uzskatāmi arī mirušā bērni, ja tie studē augstskolas dienas nodaļā (pilna laika klātienē) un nav vecāki par 24 gadiem.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra konstatēja pensijas pārmaksu, jo augstskola sniedza ziņas, ka pieteicējas meita atsevišķos laika posmos bijusi atskaitīta no studējošo skaita vai arī viņai bijis piešķirts akadēmiskais atvaļinājums.

Augstākajai tiesai līdz ar to jāatbild uz jautājumu, vai apgādnieka zaudējuma pensiju ir tiesības saņemt dienas nodaļas studentam arī tajā laikā, kad tam ir studiju pārtraukumi, arī akadēmiskā atvaļinājuma veidā. (Lieta SKA-185/2016).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties