15. Marts 2016 13:33
Jaunumi
Eiropas Savienības eksperti veikuši Latvijas novērtēšanu kibernoziedzības jomā

Šā gada 7.-11.martā Latvijā noritēja Iekšlietu ministrijas koordinēta novērtēšanas vizīte, kuras mērķis bija iepazīties ar situāciju kibernoziegumu prevencijas un apkarošanas jomā Latvijā. Īpaša uzmanība tika pievērsta kiberuzbrukumiem, bērnu seksuālajai izmantošanai un bērnu pornogrāfijai internetā, kā arī norēķinu karšu viltošanai internetā.

Latvijas novērtēšanu veica eksperti no Polijas Valsts policijas Kibernoziegumu departamenta, Beļģijas Federālās prokuratūras un Dānijas Nacionālā kibernoziegumu centra. Tāpat arī novērtēšanā piedalījās Eiropas Savienības Padomes Ģenerālsekretariāta un Eiropas Savienības aģentūras krimināltiesiskajai sadarbībai (Eurojust) pārstāvji.

Vizītes ietvaros novērtēšanas komanda tikās ar Iekšlietu ministrijas, Valsts policijas, Valsts policijas koledžas, Aizsardzības ministrijas, Zemessardzes Kiberaizsardzības vienības, Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas (CERT.LV), Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas, Tieslietu ministrijas, tiesu varas, Latvijas Tiesnešu mācību centra un prokuratūras pārstāvjiem.

Lai novērtēšanas komanda iegūtu pēc iespējas plašāku informāciju par kibernoziegumu prevenciju un to apkarošanu, tika nodrošināta arī iespēja tikties ar atsevišķiem nozares pārstāvjiem no nevalstiskā un privātā sektora.

Pēc Latvijas novērtēšanas vizītes šā gada jūlijā paredzēts sagatavot kopējo novērtējuma ziņojumu, ietverot tajā rekomendācijas, kuras Latvijai būs jāīsteno turpmāko pusotru gadu no ziņojuma pieņemšanas brīža.

Eiropas Savienības dalībvalstu novērtēšanas vizītes par kibernoziedzību tika uzsāktas 2014.gada oktobrī, un Latvija ir divdesmitā dalībvalsts, kas tikusi novērtēta. 1997.gada jūnijā Eiropadome pieņēma rīcības plānu, kas vērsts uz dalībvalstu sadarbības efektivizēšanu organizētās noziedzības jomā. Viena no rekomendācijām paredzēja Eiropas Savienības dalībvalstu savstarpējās novērtēšanas mehānisma izveidi, kura ietvaros tiktu vērtēta dalībvalstu atbilstība Eiropas Savienības un starptautiskajiem instrumentiem, kā arī prasībām konkrētās noziedzības jomās.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties