9. Maijs 2016 09:45
Jaunumi
Par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām no 9. līdz 13. maijam

Augstākās tiesas informācija par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām laikā no 9. līdz 13. maijam.

Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments rakstveida procesā izskatīs vienu kasācijas sūdzību par apelācijas instances tiesas spriedumu un 15 blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem.

AT Civillietu departaments rakstveida procesā izskatīs piecas kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem, astoņas blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem un vienu pieteikumu sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem.

AT Krimināllietu departaments rakstveida procesā izskatīs piecas lietas. Trīs lietās saņemtas apsūdzēto vai aizstāvju kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas nolēmumiem un divas lietas izskatīs sakarā ar protestu par tiesas nolēmumu jaunu izskatīšanu. 

Informācija par atsevišķām lietām:

1) Administratīvo lietu departaments 10. maijā rakstveida procesā izskatīs pieteicēju blakus sūdzību par Administratīvās rajona tiesas spriedumu. Augstākajai tiesai ir jāpārbauda, vai Administratīvā rajona tiesa pamatoti ir atteikusies pieņemt izskatīšanai pieteikumu.

Pieteicēji – vairāki Madonas pilsētas skolu skolēnu vecāki un biedrība „Madonas pilsētas 2. vidusskolas atbalsta biedrība” – vērsās administratīvajā tiesā, lūdzot atcelt Madonas novada domes lēmumu, ar kuru nodota publiskajai apspriešanai novada izglītības iestāžu tīkla attīstības plāna pirmā redakcija. Lēmumā noteikts publiskās apspriešanas termiņš, kā arī noteikts, ka paziņojums par plāna publisko apspriešanu publicējams pašvaldības mājaslapā un vietējā laikrakstā. Administratīvās rajona tiesas tiesnesis pieteikumu atteicās pieņemt, atzīstot, ka tas nav izskatāms administratīvā procesa kārtībā. Kā atzinis tiesnesis, pārsūdzētais Madonas novada domes lēmums ir starplēmums, kas pats par sevi nerada tiesiskās sekas. Ar to tiek lemts par Madonas novada izglītības iestāžu tīkla attīstības plāna atbalstīšanu (neatbalstīšanu), lai noskaidrotu viedokļus, kam varētu būt nozīme, izlemjot jautājumu par plānoto Madonas Valsts ģimnāzijas, Madonas pilsētas 2. vidusskolas un Madonas pilsētas 1. vidusskolas reorganizāciju. Turklāt arī lēmums par konkrētu skolu reorganizāciju vai slēgšanu ir pašvaldības iekšējs lēmums, nevis tiesā pārsūdzams administratīvais akts. Lēmumi par skolu slēgšanu vai reorganizāciju varētu būt pārsūdzami kā administratīvie akti, ja skolēniem tiktu liegta iespēja iegūt attiecīgo izglītību pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Pieteicēji iesnieguši blakus sūdzību, norādot, ka pašvaldība pieļāvusi pārkāpumus, nosakot plāna apspriešanas kārtību, bet tiesa tos vispār nav vērtējusi (Lieta SKA-1026/2016).

2) Administratīvo lietu departaments 13. maijā rakstveida procesā izskatīs Nodrošinājuma valsts aģentūras kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu.

Nodrošinājuma valsts aģentūra, pamatojoties uz Valsts policijas amatpersonas lēmumu par administratīvā pārkāpuma lietā izņemtās mantas nodošanu glabāšanā un izņemšanas protokolu, pieņēma glabāšanā pieteicējam izņemto transportlīdzekli.

Lietā ir risināms jautājums, līdz kuram brīdim Nodrošinājuma valsts aģentūrai ir jāglabā transportlīdzeklis un jāpiedzen glabāšanas izmaksas no personas gadījumā, ja persona nav pārņēmusi transportlīdzekli no aģentūras lēmuma par transportlīdzekļa atdošanu noteiktajā termiņā. (Lieta Nr. SKA-789/2016)

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties