12. Maijs 2016 09:52
Jaunumi
Aicinām uz Borisa Koļesņikova fotoizstādi “Juristi – tuvplānā”
Aiga Dambe

11. maijā Latvijas Universitātē (LU) atklāta fotogrāfa un žurnāla “Jurista Vārds” ārštata fotokorespondenta Borisa Koļesņikova personālizstāde “Juristi − tuvplānā”.

Borisa Koļesņikova pieredze fotožurnālista darbā ir mērāma vairāk nekā 40 gadu garumā. Savulaik strādājis ziņu aģentūrā “Latinform”, vēlāk LETA, bet pēdējā desmitgade pavadīta valsts oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. Šobrīd Boriss darbojas kā “Jurista Vārda” ārštata fotokorespondents. Šī gada maijs fotogrāfam iesācies īpašā svētku noskaņā, jo pirms nedēļas viņš saņēma valsts apbalvojumu – IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni, bet nākamnedēļ svinēs 70 gadu jubileju.

Fotoizstāde ir apskatāma LU Juridiskās fakultātes telpās, Rīgā, Raiņa bulvārī 19, līdz mēneša beigām, 31. maijam, katru darbdienu no plkst. 7.00 līdz 21.30 un sestdienās no plkst. 9.00 līdz 17.00.

Juristi tuvplānā

“Tas ir fotoreportiera liktenis: ja neesi “uz sienām” vai presē, tu neesi nekas,”  saka B.Koļesņikovs par to, kāpēc tapusi izstāde. “Ideja radās šogad mazliet negaidīti – pētot arhīvu, sapratu, ka ir viena daļa bilžu, kuras varētu parādīt publikai. Bet piecas vai desmit bildes nav vērts rādīt. Tā nu februāra beigās saņēmos, sāku pārskatīt arhīvu burtiski no pirmās dienas, kad mums tapis digitālais arhīvs. Kopumā bija četras vai piecas atlases kārtas. Pēc tam es kādā plānošanā kolēģiem ieminējos, ka ir tāda ideja. Tā kā tuvojas arī apaļa jubileja, kaut kā jau atzīmēt vajag.”

Izstādei “Juristi – tuvplānā” izvēlēti vairāk nekā 50 portreti no Latvijas juristu fotogrāfiju kolekcijas, ko autors izveidojis, darbodamies “Jurista Vārda” fotokorespondenta amatā.

“Jūs, spējot atlasīt tik burvīgas juristu fotogrāfijas, esat sasniedzis mākslas galveno mērķi – parādīt, ka pats galvenais ir cilvēks. Šajā izstādē jūs esat parādījis, ka arī mēs, brīžiem par sausiņiem, būsim godīgi, uzskatīti juristi, esam visupirms cilvēki,” izstādes atklāšanā norādīja LU Juridiskās fakultātes dekāne, asociētā profesore Anita Rodiņa.

“Visu var uztaisīt skaisti, bet portretu nevar uztaisīt skaisti. Portrets ir tāds, kāds tas ir. Un, ja izdodas lielisku portretu fotografēšana, tas nozīmē, ka sasniegta visaugstākā meistarība,” tā izstādes atklāšanā tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs akcentēja B. Koļesņikova veikumu.

Projektu atbalsta VSIA „Latvijas Vēstnesis”, Latvijas Universitātes Juridiskā fakultāte, Zvērinātu advokātu birojs „Eversheds Bitāns”, Latvijas Zvērinātu notāru padome, zvērināti advokāti Lauris Liepa, Guna Kaminska un Elīna Kaminska.

Izstādes autors

“Vairāk nekā četrdesmit gados, kopš B. Koļesņikovs darbojas fotoreportāžas žanrā, viņš dokumentējis būtiskākos Latvijas vēstures procesus − gan padomju režīma norises, gan jo īpaši Atmodas laika revolucionāros notikumus un neatkarību atguvušās Latvijas valsts jauncelsmi,” fotogrāfa profesionālo ieguldījumu raksturo žurnāla “Jurista Vārds” galvenā redaktore Dina Gailīte.

Par vērtīgām un unikālām tiek sauktas B. Koļesņikova fotoreportāžas par

  • Latvijas PSR un Latvijas Republikas Augstākās padomes darbību 1990.-1993. gadā,
  • Barikāžu laiku,
  • 5. Saeimas un nākamo Saeimu darbu,
  • Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa darbību u.c. norisēm neatkarību atguvušajā Latvijas Republikā.

“Jurista Vārda” galvenā redaktore D. Gailīte īpaši uzsver B. Koļesņikova kā fotoreportiera cieņpilno attieksmi, spēju rast personisku kontaktu un iegūt uzticību. Šo iemeslu dēļ Borisa veidoto fotoattēlu varoņi ir neparasti atvērti, bet notvertie mirkļi nereti pat vienreizīgi. Ievērojamās pieredzes un profesionalitātes viņš arī iemantojis cieņu nozares kolēģu vidū.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties