17. Maijs 2016 14:55
Jaunumi
Muzeju nakts Saeimas namā – iespēja ielūkoties Latvijas brīvības ceļa līkločos
Ernests Dinka, Saeimas Kanceleja

Tuvojas 25. gadadiena kopš Latvijas valstiskās neatkarības faktiskās atjaunošanas. Par godu šim notikumam Muzeju naktī Saeimas apmeklētājiem ekspozīcijā “Durvis no pagātnes uz nākotni #BrīvībasCeļš” būs iespēja paraudzīties uz mūsu valsts neatkarības atgūšanas ceļa spilgtākajiem notikumiem un šodienas Latviju. Saeimas nams sestdien, 21. maijā, apmeklētājiem būs atvērts no pulksten 19.00 līdz 24.00.

Saeima Muzeju naktī parlamenta apmeklētājiem piedāvās audiovizuālu stāstu “Brīvības ceļš”, aicinot interaktīvā grāmatā pāršķirstīt mūsu valsts jaunāko laiku vēstures lappuses. Grāmatā varēs aplūkot ainas no Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas deklarācijas parakstīšanas un Barikāžu laika, kā arī Latvijas konstitucionālā likuma pieņemšanas foto un video formātā. Tās lappuses varēs aktivizēt ar digitālas pults palīdzību.

Šogad Latvijā par Muzeju nakts atslēgas vārdu izvēlēts jēdziens “durvis”, kas ir sākums un robežšķirtne starp iekšējo un ārpasauli, starp “pirms” un “pēc”, starp zināmo un nezināmo, starp savējiem un svešajiem. Arī Saeimas nama durvis kļuvušas par simbolu Latvijas neatkarības atjaunošanai – pie tām 1990. gada 4. maijā pulcējās tūkstošiem ļaužu, ar gavilēm sagaidot Augstākās Padomes deputātus, kuri nupat bija nobalsojuši par Latvijas neatkarības atjaunošanu.

Parlaments iepazīstināšanu ar Latvijas jaunāko laiku vēsturi aizsāka jau aizvadītajā gadā gan atvērto durvju dienā, gan festivāla “Staro Rīga” ietvaros.

Tāpat Muzeju nakts ekspozīcijā Saeimas nama viesiem būs iespēja apskatīt ārvalstu augstāko amatpersonu un diplomātu dāvanas, kuras vizīšu ietvaros Latvijas parlaments saņēmis pirmajos atjaunotās neatkarības gados. Pirmā dāvana ir lāpa, ko 1990.gada 4.maijā Saeimai uzdāvināja Lietuvas parlaments.

Muzeju naktī Saeimā varēs apskatīt arī Latvijas pilsētu, pagastu un novadu ģerboņu izstādi.

Līdzās ekspozīcijām ikviens parlamenta apmeklētājs varēs īpaši veidotā maršrutā pa Jēkaba ielas namu apskatīt arī Sēžu zāli, Sarkano zāli, Dzelteno zāli un Balsošanas zāli. Tāpat interesenti varēs ielūkoties reprezentācijas telpās, kuras ikdienas parlamenta ekskursiju laikā nav pieejamas, tostarp Kamīnzālē aplūkot viena no Latvijas parlamentārisma pamatlicējiem – Zigfrīda Annas Meierovica – portretu. To šī gada 4. maijā Latvijas parlamentam kā dāvinājumu pasniedza atjaunotās Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētāji.

Saeimas nama apmeklētājiem Muzeju naktī būs iespēja iemūžināt sevi fotogrāfijā “Brīvības ceļa” fotostūrītī. Fotogrāfijas pēc pasākuma būs pieejamas www.flickr.com/pasakums.

Muzeju nakts ir starptautisks pasākums, kas katru gadu vienlaikus notiek visā Eiropā. Saeimas nams Muzeju naktī apmeklētājiem durvis vērs jau septīto gadu pēc kārtas.

Ņemot vērā lielo interesi Muzeju naktī apmeklēt Saeimas namu, ģimenēm ar maziem bērniem ieeja parlamentā tiks nodrošināta bez rindas. Savukārt cilvēki ar kustību traucējumiem varēs iekļūt pa atsevišķu ieeju no Jēkaba ielas puses.

Sestdienas vakarā ierodoties parlamenta ēkā, apmeklētājiem jāuzrāda dokuments personas identifikācijai (pase, autovadītāja apliecība, elektroniskā identifikācijas karte, skolēna apliecība vai personalizēts e-talons). Apmeklētājiem būs jāiziet drošības pārbaude. Drošības apsvērumu dēļ Saeimas ēkā nav atļauts ienest bīstamus priekšmetus, kā arī ir aizliegts ierasties alkohola vai apreibinošu vielu ietekmē. Apmeklētājiem ir jāpakļaujas policijas un Saeimas darbinieku norādījumiem.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties