9. Jūnijs 2016 17:18
Jaunumi
Saeima pieņem izmaiņas civilprocesā, lai samazinātu lietu iztiesāšanas termiņus
Reinis Inkēns, Saeimas Administrācija

Saeima ceturtdien, 9. jūnijā, trešajā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Civilprocesa likumā, kas vērsti uz civillietu izskatīšanas termiņu samazināšanu kasācijas instancē.

Likuma grozījumi nepieciešami, lai nodrošinātu, ka Augstākās tiesas (AT) Civillietu departamenta resursi primāri tiek novirzīti principiālu un visai tiesību sistēmai un tautsaimniecībai nozīmīgu tiesību jautājumu izskatīšanai. Kasācijas tiesa atslogojama no mazākas nozīmes lietām, novirzot resursus augstākajai tiesu instancei raksturīgu uzdevumu veikšanai – vienotas tiesu prakses nodrošināšanai.

Civillietu izskatīšana kasācijas instancē Latvijā prasa ļoti ilgu laiku – 2015. gada nogalē vidējais lietu izskatīšanas ilgums bija 15 mēneši, kas ievērojami pārsniedz pārējo divu AT departamentu attiecīgos rādītājus. Administratīvo lietu departamentā tie bija 3,3 mēneši, bet Krimināllietu departamentā – 1,3 mēneši. Lai arī Civillietu departamentā samazināts neizskatīto lietu uzkrājums, vienlaikus vērojama tendence, ka būtiski palielinās blakus sūdzību skaits un pieaug arī pieteikumu par lietas ierosināšanu sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem skaits.

Pieņemtie Civilprocesa likuma grozījumi nosaka, ka kasācijas tiesvedību var neierosināt, ja tiesnešu kolēģijai nav acīmredzama pamata uzskatīt, ka pārsūdzētajā spriedumā ietvertais lietas iznākums ir nepareizs. Neatkarīgi no lietas iznākuma pareizības kasācijas tiesvedība ierosināma, ja pārsūdzētā sprieduma motīvu daļā konstatējamo kļūdu izvērtēšanai ir būtiska nozīme vienotas tiesu prakses nodrošināšanā vai tiesību tālākveidošanā.

Ņemot vērā AT Civillietu departamentā saņemto blakus sūdzību skaita būtisku pieaugumu, jaunais likums paredz, ka tiesnešu kolēģija var atteikties pieņemt blakus sūdzību, ja nav pamata uzskatīt, ka, izskatot blakus sūdzību, pārsūdzētais lēmums tiks atcelts vai grozīts.

Tāpat likums papildināts ar normu, kas Civillietu departamentam dod tiesības vienkāršotā veidā atcelt tos pārsūdzētos spriedumus, kuros nemotivēti nav ņemta vērā AT judikatūra, kas izveidojusies citās līdzīgās lietās.

Vienlaikus palielināta drošības nauda, kas iemaksājama, iesniedzot kasācijas sūdzību. Tā būs 300 eiro līdzšinējo 284,57 eiro vietā.

Likums papildināts ar normu, ka lietas izskatīšana sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem izskatāma tajā pašā tiesā, kas nolēmumu pieņēmusi, izskatot to pēc būtības. Patlaban šādus pieteikumus izskata vienu līmeni augstāka tiesa. Šādas izmaiņas ļaus atslogot AT, ņemot vērā, ka 2015. gadā pieteikumu skaits saistībā ar jaunatklātiem apstākļiem tajā palielinājies par teju 300 procentiem.

Tāpat Civilprocesuālais regulējums papildināts ar pantu par fiziskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu, nosakot, ka tajā jānorāda ne tikai visu termiņā neizpildīto saistību kopējā summa, bet arīdzan jāuzrāda visas saistības atsevišķi.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties