27. Jūnijs 2016 10:15
Jaunumi
Ilze Brands-Kehris ievēlēta ANO Cilvēktiesību komitejā

23. jūnijā Ņujorkā Ilze Brands-Kehris tika ievēlēta ANO Cilvēktiesību komitejā (UN Human Rights Committee) uz 2017. līdz 2020. gada termiņu.

Šī ir pirmā reize, kad Latvijas pārstāve kandidēja uz komitejas locekļa vietu. Vēlēšanās uz deviņām neatkarīgo ekspertu vietām kandidēja 22 valstu pārstāvji. Ilze Brands-Kehris saņēma otro lielāko balsu skaitu no visiem kandidātiem – 98 valstu atbalstu. Viņa ir pirmā eksperte no Baltijas valstīm, kas darbosies ANO Cilvēktiesību komitejā.

“Ilzes Brands-Kehris ievēlēšana ANO Cilvēktiesību komitejā nozīmē atzinību viņas zināšanām un pieredzei. Vienlaikus tā ir ANO dalībvalstu atzinība Latvijas sasniegumiem cilvēktiesību jomā, jo ANO Cilvēktiesību komiteja ir nozīmīgākā un prestižākā ANO vēlēto ekspertu struktūra,” pēc vēlēšanām uzsvēra Latvijas vēstnieks ANO Ņujorkā Jānis Mažeiks.

I. Brands-Kehris ir cilvēktiesību speciāliste ar vairāk nekā divdesmit gadu pieredzi. Šo gadu laikā viņa ieņēmusi tādus nozīmīgus amatus kā Latvijas Cilvēktiesību centra direktore (2002-2011), ES Pamattiesību aģentūras valdes priekšsēdētāja (2010-2012) un EDSO Augstā komisāra nacionālo minoritāšu jautājumos biroja Hāgā vadītāja (2011-2014). Šobrīd I.Brands-Kehris ir vieslektore Kolumbijas Universitātē Ņujorkā konfliktu novēršanas, cilvēktiesību un minoritāšu jautājumos.

Komitejā darbojas astoņpadsmit neatkarīgi cilvēktiesību eksperti. Komitejas darbs norit ikgadēju sesiju formātā Ženēvā. Komitejas neatkarīgo ekspertu galvenais uzdevums ir uzraudzīt Starptautiskā pakta par pilsoņu un politiskajām tiesībām ieviešanu tā dalībvalstīs. Dalībvalstīm ziņojums jāiesniedz regulāri, parasti reizi četros gados. Pakts stājās spēkā 1976. gadā un šobrīd to ir ratificējušas 168 dalībvalstis. Latvija paktam pievienojās 1992. gada 14. aprīlī.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties