10. Augusts 2016 11:56
Jaunumi
KP pusgada laikā izsaka brīdinājumus 17 uzņēmumiem

Pirmajā pusgadā Konkurences padome (KP) izteikusi piecus brīdinājumus kopumā 17 uzņēmumiem, deviņām fiziskām personām, vienai asociācijai un vienai valsts iestādei. Izsakot brīdinājumus, KP iespējamās aizliegtās vienošanās un nodarīto kaitējumu tirgum un patērētājiem var novērst pēc iespējas ātri.

Brīdinājumus, neuzsākot formālu izmeklēšanu, KP izsaka, ja iespējamais pārkāpums ir neliels, nav bijis atkārtots un uzņēmums apņemas to neatkārtot, kā arī iestādes resursi, kas nepieciešami pārkāpuma izmeklēšanai, var pārsniegt sabiedrības ieguvumu. Saskaņā ar KP tiesībām prioritizēt savu darbību un iespējai pārkāpumus novērst ar alternatīvām metodēm iestāde var koncentrēt tās resursus pirmām kārtām uz smagāko pārkāpumu novēršanu, tādējādi pasargājot lielākās sabiedrības daļas intereses un plašāku uzņēmēju loku.

Aizliegtas vienošanās iepirkumos nemainīgi ir biežāk konstatētais konkurences tiesību pārkāpums Latvijā, tāpēc KP aktīvi strādā pie prevencijas – iepirkumu rīkotāju izglītošanas par iespējamām karteļu pazīmēm. Pēc informatīvajiem pasākumiem KP no iepirkumu rīkotājiem saņem aizvien lielāku skaitu iesniegumu par iespējamiem pārkāpumiem. Tā, piemēram, pērn KP no iepirkumu rīkotājiem par iespējamām uzņēmēju saskaņotām darbībām saņēma divreiz vairāk iesniegumu nekā pirms gada. Tāpat turpina palielināties arī izteikto brīdinājumu skaits, kur pērn šajā pašā periodā tika brīdināti 15 uzņēmumi

Tā kā konkurences tiesību pārkāpumu izmeklēšana ir sarežģīts un laikietilpīgs process, turklāt visbiežāk tam seko vismaz divus gadus garš tiesvedības process, ir būtiski, ka mazsvarīgu pārkāpumu gadījumā iestādei šāda izmeklēšana nav jāveic. Tajā pašā laikā arī mazākiem pārkāpumiem tiek pievērsta uzmanība, aicinot iesaistītos uzņēmumus uz pārrunām, izsakot brīdinājumus un skaidrojot, kā darboties atbilstoši likuma prasībām.

KP saglabā informāciju par izteiktajiem brīdinājumiem. Ja brīdinātais uzņēmums nākotnē atkārtoti nonāktu KP redzeslokā saistībā ar līdzīgiem iespējamiem pārkāpumiem, tie tiktu izmeklēti kā atkārtota pārkāpuma lieta.

KP priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama: “Esam viena no pirmajām Eiropas Savienības konkurences iestādēm, kas pirms trim gadiem konkurences pārkāpumu novēršanai sāka izmantot alternatīvas metodes. Tagad varam secināt, ka brīdinājuma izteikšana mazāk apjomīgu karteļu gadījumos ir bijusi efektīva, turklāt neviens no brīdinātajiem uzņēmumiem nav atkārtoti nonācis mūsu redzeslokā. Tieši tāpēc ticu, ka tādējādi arī mūsu publisko iepirkumu vidi esam padarījuši krietni godīgāku.”

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties