17. Augusts 2016 14:27
Jaunumi
1991. gada 21. augusta notikumu liecinieki stāsta par Latvijas neatkarības de facto atjaunošanu

Tuvojoties Latvijas neatkarības de facto atjaunošanas 25. gadadienai 21. augustā, piedāvājam iepazīt šīs vēsturiskās dienas aculiecinieku stāstījumus. Interviju ciklā „Latvijas atdzimšanas vēsture”, ko Saeima sāka veidot pirms pieciem gadiem, 21. augusta notikumu aculiecinieki atceras augusta puča dienas un konstitucionālā likuma pieņemšanu.

Videointervijās cita starpā atmiņās dalās Anatolijs Gorbunovs, Dainis Īvāns, Ivars Godmanis, Ilma Čepāne, Andris Bērziņš un citi tā laika liecinieki. Interviju autoru kolektīvs ir cilvēki, kuri paši tajā laikā bijuši deputāti un kuru profesionālā darbība ir saistīta ar žurnālistiku, – Edvīns Inkēns, Jānis Gavars, Viktors Avotiņš, Jānis Krūmiņš un Normunds Beļskis.

Intervijas veidotas, gatavojoties konstitucionālā likuma „Par Latvijas Republikas valstisko statusu” pieņemšanas 20. gadadienai. Atzīmējot mūsu valsts de facto neatkarības atjaunošanu, Saeima pirms pieciem gadiem uzsāka vērienīga videoarhīva veidošanu, uzklausot tā laika aculiecinieku stāstus, pārdzīvojumus un atmiņas. Intervijās iemūžinātas neatkarīgas valsts ideju atbalstošo deputātu un viņu laikabiedru atmiņas.

Vēlāk no savāktajiem materiāliem un videointervijām tapusi filma “Uzturiet debesis spēkā…”, kurā Augstākās padomes un PSRS Tautas deputāti atceras un vērtē laiku no Radošo savienību plēnuma 1989. gadā līdz augusta pučam 1991. gadā.

1991. gada 21. augustā Latvijas Republikas Augstākā padome pieņēma konstitucionālo likumu „Par Latvijas Republikas valstisko statusu”, de facto atjaunojot Latvijas valsts neatkarību. Tādējādi mūsu valsts kā pilntiesīgs starptautisko tiesību subjekts atgriezās pasaules apritē.

Ar šo likumu tika atjaunota 1922. gada Satversme ar tajā ietvertajām Rietumu demokrātiskas un tiesiskas valsts vērtībām. Līdz ar konstitucionālā likuma pieņemšanu savu juridisko spēku Latvijā zaudēja PSRS likumi un aizsākās de facto atjaunotās valstiskās neatkarības starptautiskā atzīšana.

Videointervijas
Izmantošanas noteikumi

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties