18. Oktobris 2016 14:02
Jaunumi
Pirmo reizi Rīgā tiekas Eiropas konkurences vadošie ekonomisti
Prof. Masimo Mota, KP Ekonomiskās analīzes nodaļas vadītājs Dmitrijs Skoruks, KP Juridiskās nodaļas vadītājs Antis Apsītis, KP priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama, KP loceklis Jānis Račko un Ekonomistu darba grupas vadītājs Tomaso Valleti
No KP arhīva

18. oktobrī Konkurences padomē (KP) norisinās Eiropas Konkurences tīkla (ECN) galveno konkurences ekonomistu tikšanās. Tās ietvaros vairāk nekā 35 eksperti no Eiropas Savienības (ES) konkurences iestādēm pārrunā ekonomiskās analīzes un metožu izmantošanas iespējas konkurences uzraudzības jomā.

Galveno konkurences ekonomistu darba grupas tikšanos Rīgā organizē Eiropas Komisija sadarbībā ar Latvijas KP, un to atklāja darba grupas jaunais vadītājs Londonas Imperiālās koledžas profesors Tomaso Valleti.

Tikšanos pagodināja arī iepriekšējais darba grupas vadītājs profesors Masimo Mota, kas ir viens no pasaules vadošajiem ekonomikas ekspertiem. Prof. M. Mota savā prezentācijā analizēja dominējošo uzņēmumu piemēroto pārmērīgu cenu konceptu. Jānorāda, ka pārmērīgu pakalpojumu un preču cenu problemātika ir aktuāla daudzās ES valstīs, ne tikai Latvijā un šādas diskusijas risina tādus konceptuālus jautājumus kā konkurences tiesībās efektīvi vērsties pret pārmērīgi augstām cenām. 

KP Ekonomiskās analīzes nodaļas vadītājs Dmitrijs Skoruks: “Konkurences tiesības nav uzlūkojamas tikai kā sastingušas likuma normas. To pilnveide padziļinātā ekonomiskas pieejas virzienā turpinās, iesaistot pasaules vadošos konkurences ekonomistus. Darba grupas organizēšana Latvijā apliecina, ka tiekam novērtēti kā profesionāli eksperti un ka spējam risināt sarežģītus konkurences ekonomikas jautājumus, piedaloties kopīgās ES tirgu uzraudzībās un lietu izpētēs. Tā arī ir lieliska iespēja iepazīties ar citu valstu darba metodēm un īpaši jaunākajām ekonomikas pieejām konkurences pārkāpumu atklāšanā.”

Kvalitatīva sadarbība ECN ietvaros, izmantojot pieredzes un informācijas apmaiņas iespējas, ir viena no Latvijas KP prioritātēm. Sadarbība ļauj KP laikus iegūt informāciju par citās valstīs konstatētiem konkurences riskiem, jaunām ekonomiskām pieejām cīņai ar konkurences kropļošanu, ekonomisko pierādījumu un analīzes izmantošanu konkurences tiesību nodrošināšanai.

ECN apvieno ES dalībvalstu konkurences uzraudzības iestādes un tā mērķis ir veicināt sadarbību un diskusijas par Līguma par Eiropas Savienības darbību 101. panta (aizliegtas vienošanās) un 102. panta (dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana) piemērošanu. ECN darba grupu ietvaros dažādu nozaru eksperti diskutē par pastāvošajām konkurences problēmām un meklē vienotu pieeju to risināšanai. Darba grupu tikšanās ļauj dažādu valstu konkurences uzraugiem apkopot labāko praksi un pārņemt veiksmīgākos risinājumus.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties