25. Oktobris 2016 16:09
Jaunumi
Apgabaltiesai no jauna jāvērtē Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas Disciplinārlietu komisijas lēmums

Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments 25. oktobrī atcēla Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru apmierināts pieteikums un atcelts Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas Disciplinārlietu komisijas lēmums un nodeva lietu jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā.

Augstākā tiesa, apmierinot Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas Disciplinārlietu komisijas kasācijas sūdzību, spriedumā norādījusi, ka izskatāmajā lietā apgabaltiesas veiktajam pierādījumu novērtējumam trūkst vispusīguma, pilnīguma un objektivitātes. AT ieskatā, ja tiesa neguva pilnīgu pārliecību par pieteicēja klienta viedokli no lietā esošajiem dokumentiem (pretēji Disciplinārlietu komisijai, kurai pieteicēja klienta viedoklis šķita pausts pietiekami skaidri), tai bija iespēja to precizēt, piemēram, atbilstoši Administratīvā procesa likuma 162. pantam, uzklausot personu liecinieka statusā tiesas sēdē.

Tāpat AT spriedumā norāda, ka apgabaltiesa nepamatoti šauri apsvēra pārsūdzētajā lēmumā teikto par to, ka pieteicēja veiktās darbības nebija saskanīgas ar klienta interesēm, lai kriminālprocess tiktu pabeigts pēc iespējas ātrāk un pieteicēja aizstāvamajam rastos pēc iespējas mazāki izdevumi. Lai atzītu ētikas normu pārkāpumu, nav nepieciešams konstatēt faktiskās sekas, kuras izraisījusi advokāta neētiska rīcība.

Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas Disciplinārlietu komisija piemēroja pieteicējam disciplinārsodu – rājiens. Disciplinārsods piemērots par advokātu ētikas normu pārkāpumiem, proti, pieteicēja sniegtā juridiskā palīdzība nav bijusi saskanīga ar klienta interesēm.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties