14. Novembris 2016 09:17
Jaunumi
Tiesai no jauna jāvērtē lieta par apdrošināšanas stāžā ieskaitāmo mācību un dienesta laiku

Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments 11. novembrī atcēla Administratīvās apgabaltiesas spriedumu un nodeva jaunai izskatīšanai pieteikumu par pienākuma uzlikšanu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai pārrēķināt vecuma pensiju, ieskaitot apdrošināšanas stāžā dienesta laiku, kad pieteicējs bija karaskolas kursants.

Augstākā tiesa, izskatot lietu, analizējusi attiecīgo tiesību normu izstrādes materiālus un konstatējusi, ka šīs normas mērķis ir novērst netaisnību pret tiem Latvijas Republikas pilsoņiem, kuri pameta PSRS Bruņotos spēkus un atteicās no PSRS militārpersonu izdienas pensijas, lai piedalītos Latvijas Republikas armijas atjaunošanā. Proti, minētajām personām (galvenokārt bijušajiem PSRS virsniekiem) apdrošināšanas stāžā vecuma pensijas piešķiršanai netika ņemts vērā PSRS Bruņotajos spēkos nodienētais laiks. Augstākā tiesa spriedumā norādījusi, ka “dienests virsniekiem” ietver ne tikai to dienesta laiku, ko persona dienējusi jau virsnieka pakāpē, bet ieskaitāms arī virsnieka mācību laiks augstākajā karaskolā pirms virsnieka pakāpes iegūšanas.

Lietā ir strīds par likuma “Par valsts pensijām” pārejas noteikumu 1. punkta 2.1. apakšpunkta interpretāciju, kas noteic, ka Latvijas pilsoņiem līdz 1990. gada 31. decembrim apdrošināšanas stāžam pielīdzina arī dienestu virsniekiem PSRS Bruņotajos spēkos, ja viņi atteikušies no citas valsts pensijas, kuras apmēra noteikšanai ir ņemts vērā šis dienests.

Aģentūra pieteicēja apdrošināšanas stāžā neieskaitīja kā dienestu mācību laiku karaskolā (ieskaitīja kā mācības augstskolā, bet tikai 5 gadu apmērā). Savukārt, pieteicējs uzskata, ka virsnieka dienests ietver arī mācības karaskolā pirms pakāpes iegūšanas.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties