26. Janvāris 2017 13:54
Jaunumi
CEPEJ pozitīvi vērtē Latvijas tieslietu sistēmu

Eiropas Padomes Tieslietu sistēmu efektivitātes komisijas (CEPEJ) sagatavotajā jaunākajā ziņojumā, kurā norādīti dati par 2014. gadu, ir pozitīvi novērtēta Latvijas tieslietu sistēmas attīstība un tiesu modernizācija kopumā, kas liecina, ka Tieslietu ministrijas kā politikas veidotājas un Tiesu administrācijas kopējs darbs ir nesis, būtiskus ieguldījumus tieslietu sistēmas attīstībā, īstenojot informācijas un komunikācijas tehnoloģiju ieviešanu un attīstību Latvijas tiesu darba organizācijā.

CEPEJ ziņojumā Latvijas tiesu sistēma minēta, kā viena no vadošajām un informācijas tehnoloģijām attīstītākajām. Ziņojuma sadaļā par “IT tendenču izmantošanu” Latvija ir starp 11 valstīm 47 Eiropas Padomes dalībvalstu starpā, kurās tiesas ir visefektīvāk aprīkotas ar jaunajām tehnoloģijām, tādējādi padarot efektīvāku tiesu administrēšanas procesu, vienlaikus arī nodrošinot lielāku tiesu pieejamību sabiedrībai.

Latvijas tiesu sistēmā atzinīgi novērtēta arī tiesas elektroniskā komunikācija ar advokātiem, procesa dalībniekiem un tiesas pakalpojumu saņēmējiem, jo tiek nodrošināta komunikācija ar tiesas apmeklētājiem visos tiesvedību procesos ne tikai elektroniskā veidā, bet arī ar speciālu tiesas portāla aplikāciju (rīku) starpniecību.

Pozitīvi tiek vērtēta videokonferenču un audio protokolu izmantošana visos tiesvedības procesos un stadijās, kas būtiski palielina tiesas pieejamību sabiedrībai un veicina tiesu darbības efektivitātes paaugstināšanu.

CEPEJ ziņojumā sekmīgi novērtēta Latvijas judikatūras datu bāzes pieejamība, kas nodrošina valsts tiesu prakses pieejamību iedzīvotājiem, kā arī iedzīvotājiem pieejamā elektroniskā piekļuve Valsts vienotai datorizētai zemesgrāmatai, kur iespējams saņemt kopijas, izrakstus un citus e-pakalpojumus izmantojot interneta pieslēgumu. Ziņojumā atzinīgi novērtēta arī iespēja Latvijas tiesās iesniegt elektronisku iesniegumu un citus dokumentus.

Ņemot vērā CEPEJ ziņojumā izteiktās rekomendācijas, Tiesu administrācija sadarbībā ar Tieslietu ministriju turpinās darbu, lai uzlabotu un attīstītu tieslietu sistēmu Latvijā.

Papildus informācija

CEPEJ apkopo informāciju reizi divos gados, lai novērtētu tiesu sistēmu Eiropas Padomes dalībvalstīs.

Publicētais „Eiropas tiesu sistēmas efektivitāte un kvalitāte” ziņojums (2016.gada izdevums)

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties