10. Februāris 2017 13:55
Jaunumi
Apkopota tiesu prakse Uzņēmumu reģistra lietās

Augstākās tiesas Judikatūras un zinātniski analītiskā nodaļa apkopojusi Administratīvo lietu departamenta praksi Uzņēmumu reģistra lietās.

Tiesu prakses apkopojuma pamatā ir Augstākās tiesas nolēmumi, kas sagatavoti Uzņēmumu reģistra lietās laikā no 2004. gada līdz 2016. gadam, kā arī atsevišķas tiesas atziņas par vispārīgiem tiesību jautājumiem. Apkopojumā iekļautas arī Administratīvās apgabaltiesas spriedumos paustās atziņas lietās, kurās Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību, pamatojoties uz to, ka tai nav radušās šaubas par pārsūdzētā sprieduma tiesiskumu un izskatāmajai lietai nav nozīmes judikatūras veidošanā.

Apkopojumā atsevišķi aplūkoti Uzņēmumu reģistra lietu procesuālie aspekti, piemēram, pārsūdzības pieļaujamība, subjektīvās tiesības pārsūdzēt lēmumus, pieteikuma tiesā kvalifikācijas problēmas, kā arī materiāltiesiskie aspekti (Uzņēmumu reģistra kompetence ziņu reģistrēšanā un grozīšanā, kompetences ierobežojums faktisko apstākļu pārbaudē, publiskās ticamības princips, komercreģistra ierakstu iedalījums pēc tiesiskajām sekām, komersantu firmu un biedrību nosaukumu reģistrēšana) un atziņas saistībā ar atlīdzinājumu.

Apkopojumam ir pievienots pielikums ar Eiropas Savienības Tiesas nolēmumiem, kas var būt noderīgi, izskatot Uzņēmumu reģistra lietas.

Tiesu prakses apkopojumu sagatavoja Judikatūras un zinātniski analītiskās nodaļas padomnieks Mg.iur. Aleksandrs Potaičuks.

Tiesu prakses apkopojums pieejams Augstākās tiesas mājaslapā sadaļā Judikatūra/ Tiesu prakses apkopojumi/ Administratīvās tiesības.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties