15. Marts 2017 15:31
Jaunumi
KNAB 2016. gada darba rezultāti

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir iesniedzis Ministru kabinetam un Saeimai ziņojumu “Par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbību 2016. gadā”. Vakar minētais ziņojums tika skatīts Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Korupcijas novēršanas apakškomisijā.

KNAB ziņojumā ietverta informācija par funkciju izpildi korupcijas novēršanā, apkarošanā un politisko partiju un to apvienību finansēšanas noteikumu izpildes kontroli.

2016. gadā tika saņemti 1175 iesniegumi no fiziskām un juridiskām personām, līdzās tam Ziņojumu centrā pieņemti un uzklausīti 75 apmeklētāji un saņemti 5936 zvani, kas par 47% vairāk nekā 2015. gadā, kad tika saņemti 4029 zvani uz uzticības tālruni 80002070.

Šāda iedzīvotāju aktivitāte saistāma ar KNAB organizēto sociālo kampaņu “Ar korupciju nav nākotnes!”, kuras mērķis bija aicināt sabiedrību nepieļaut koruptīvas darbības un koruptīvu lēmumu pieņemšanu ikvienā dzīves jomā. Ikviena valsts vai pašvaldības apmaksāta darbinieka pienākums ir kvalitatīvi un efektīvi veikt savu darbu, nepieprasot un nepieņemot par to papildu maksājumu, prettiesisku labumu vai “kukuli”. KNAB izveidoja plakātus, kuros redzams luksofors, un sadarbībā gan ar valsts, pašvaldības, gan privātajiem uzņēmējiem tos izvietoja ikvienam pieejamās un redzamās publiskās vietās. Luksofora sarkanā krāsa simbolizē prettiesisko jeb nepareizo izvēli, zaļā krāsa − likumīgo un taisnīgo izvēli, savukārt dzeltenā krāsa − izšķiršanos starp nepareizo un pareizo izvēli.

Plakāti tika izvietoti korupcijas riskam īpaši pakļautajās institūcijās, kuras identificētas KNAB pārbaužu un sociālo aptauju rezultātā, kā arī citās publisku personu institūcijās, kuras vēlēsies aktīvi iesaistīties pretkorupcijas kampaņā.

Vides reklāma bija redzama Rīgā un Latvijas reģionos, kā arī uz starppilsētu autobusiem un Rīgas taksometriem.

Partiju finanšu kontroles jomā 2016. gadā pieņemti 9 lēmumi par pretlikumīgi saņemtā finansējuma atmaksāšanu valsts budžetā 39 907,32 EUR apmērā. Par Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma un Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma normu pārkāpumiem uzsāktas 47 administratīvā pārkāpuma lietas. Pieņemts lēmums par 2014. gada priekšvēlēšanu izdevumu apmēra pārsnieguma atmaksāšanu valsts budžetā 41 779,42 EUR, kā arī pieņemts lēmums par valsts budžeta finansējuma izmaksas pārtraukšanu (“Vienotība”) no 2016. gada 15. oktobra (35 417,47 EUR ).

Korupcijas apkarošanas jomā KNAB 2016. gadā prokuratūras iestādēm kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīti 14 kriminālprocesi pret 35 aizdomās turētām personām, kā arī uzsākti 19 kriminālprocesi.

Kopā 2016. gadā pieņemti 216 lēmumi administratīvā pārkāpuma lietā, no tiem 136 amatpersonas sodītas ar naudas sodu par kopējo summu 12 545 EUR.

Lai savlaicīgi novērstu korupciju veicinošu normu iekļaušanu normatīvo aktu projektos, tādējādi mazinot ar korupciju saistītu likumpārkāpumu izdarīšanas iespējas, KNAB 2016. gadā ir sagatavojis 80 atzinumu par tiesību aktu un plānošanas dokumentu projektiem.

Būtisku darbu KNAB ir ieguldījis sabiedrības izglītošanā, 2016. gadā organizējot 115 izglītošanas pasākumus, kuros piedalījās 6424 personas (2015. gadā – 110 semināri, 3745 personas). Šo pasākumu dalībnieki − valsts amatpersonas un valsts un pašvaldību iestāžu darbinieki, jaunieši, pedagogi, politisko partiju pārstāvji, zvērināti revidenti un auditori, kas guvuši zināšanas par pretkorupcijas, interešu konflikta novēršanas, publiskās pārvaldes ētikas jautājumiem un politiskās aģitācijas ierobežojumiem.

Iepriekšējā gadā KNAB aktīvi iesaistījās starptautiskās sadarbības aktivitātēs − nodrošināja dalību OECD Kukuļošanas apkarošanas starptautiskajos biznesa darījumos darba grupas plenārsēdēs, Publiskās pārvaldība komitejas sanāksmēs, GRECO plenārsēdēs. KNAB organizēja starptautisko pretkorupcijas iestāžu konferenci – Eiropas partneri cīņai pret korupciju/ Eiropas kontakttīkls cīņai pret korupciju (EPAC/EACN) Gadskārtējo profesionālo konferenci un ģenerālo asambleju (95 ārvalstu pārstāvji).

KNAB pieredzes apmaiņas vizītēs uzņēma 17 ārvalstu delegācijas: t.sk. Lietuvas, Marokas, Ukrainas, Uzbekistānas, Maķedonijas, Eiropas Investīciju bankas, Čehijas, Austrijas, Austrālijas, Moldovas, Kosovas un Amerikas Savienoto Valstu.

KNAB darbības prioritārie virzieni 2017. gadam:

  • publiskas personas institūcijas, īpaši pašvaldības un publiskas personas kapitālsabiedrības, kas sniedz publiskos pakalpojumus vai realizē apjomīgus preču un pakalpojumu iepirkumus, vai ir iesaistītas Eiropas Savienības fondu apguvē, īpaši būvniecības, transporta, veselības aprūpes, IT tehnoloģiju, un citās augstam korupcijas riskam pakļautajās jomās;
  • tiesu varas un tiesu varai piederīgās institūcijas;
  • politisko organizāciju (partiju) un to apvienību darbība, nolūkā identificēt un izskaust prettiesisku starpnieku izmantošanu ziedojumiem partijām un atklāt partiju nelegālos finansēšanas avotus (“melnās kases”);
  • OECD rekomendāciju izpildes nodrošināšana.
 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties