27. Marts 2017 09:47
Jaunumi
Latvija UNESCO uzsver mediju lomu cīņā ar viltus ziņām

23. martā Parīzē notika Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO) rīkots kolokvijs “Žurnālistika ugunī: šodienas izaicinājumi” (Journalism under fire: Challanges of our times)

Tajā tika aplūkoti žurnālistikas mūsdienu apdraudējumi – ierasto finansēšanas modeļu maiņa, viltus ziņu un dezinformācijas radīšana un izplatīšana sociālajos tīklos. Tāpat tika diskutēts par atbildību par informācijas patiesumu, kā arī žurnālistikas izglītības vajadzībām un sabiedrības medijpratības uzlabošanu. Latvijas pārstāve UNESCO Starptautiskās komunikācijas attīstības padomē un Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra vadītāja Sanita Jemberga atzina – lai saglabātu mediju tradicionālo lomu un aizsargātu demokrātijas diskusiju telpu no viltus ziņām, medijiem pašiem vairāk jāskaidro sabiedrībai savi lēmumi un darbības metodes. Valstīm savukārt jādomā par finansiālu atbalstu kvalitatīva satura radīšanai visām sabiedrības grupām.

„Situāciju neatrisinās vienkārši modes vārdi, piemēram: “Pret viltus ziņām cīnīsimies ar medijpratību visiem!” To nepārtraukta atkārtošana novirza no mērķa, ko tiešām grasāmies darīt un kas ir problēmas pamatā, proti, kāpēc daudzi cilvēki vairs neuzticas medijiem,” teica S. Jemberga.  Pēc viņas domām, medijiem pašiem vairāk jāskaidro sabiedrībai, kā atšķirt kvalitatīvu saturu no viltus, kāda ir tā cena, kā tiek pieņemti lēmumi par atspoguļojumu.  Līdztekus sabiedrībai ir jāizglīto arī žurnālisti, kas ir karjeras vidusposmā, jo ziņu sagatavošanas principi nemainās, bet to izplatīšanas kanāli gan. Kā pozitīvu piemēru šiem darbības virzieniem S. Jemberga minēja Baltijas Mediju izcilības centru un tā darbību.

Kolokvijs apliecināja, ka par vienu no prioritātēm mediju jomā UNESCO atzīst demokrātijas diskusiju telpas apdraudējumu, tostarp dezinformācijas riskus un tradicionālās žurnālistikas lomas mazināšanos. Atbalstot UNESCO prioritātes mediju jomā, arī Latvijas Ārlietu ministrija ir viena no šī pasākuma atbalstītājām. UNESCO cer, ka kolokvijs dos savu artavu izteiksmes brīvības stiprināšanā, jo moderna sabiedrība nevar eksistēt bez brīvas, neatkarīgas un profesionālas žurnālistikas, kas balstīta vispāratzītos principos – faktu patiesumā, viedokļu dažādībā, avotu aizsardzībā un žurnālistu drošībā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties