31. Maijs 2017 10:22
Jaunumi
Tiesībsargs: vai valdības darba grupa sola kaķi maisā?

Tiesībsargs kritizē Ministru prezidenta un deputāta Romualda Ražuka publiski pausto par obligāto veselības apdrošināšanu, paredzot jauna maksājuma uzlikšanu iedzīvotājiem. Satversmes 111. pants noteic, ka valstij katram iedzīvotājam jānodrošina medicīniskās palīdzības minimums. Tiesībsargs ir pārliecināts, ka vajadzētu sākt ar skaidru atbildi uz jautājumu: “Kas ietilps minimumā?”

Ņemot vērā, ka veselības aprūpes sistēmas reforma skar pilnīgi visus Latvijas iedzīvotājus, turklāt tas ir kas jauns Latvijas sabiedrībai, nepieciešams konstruktīvs darbs un komunikācija ar iedzīvotājiem. Kārtējo reizi sabiedriskajā telpā tiek izteikti dažādi skaļi paziņojumi par iedzīvotāju izdevumiem, kamēr par ieguvumiem runāts maz vai nav runāts nemaz. Īpaši svarīgi uzsvērt, ka te runa ir par katra iedzīvotāja obligāto iemaksu, ko valsts plāno ieviest.

Tiesībsargs: ''Tiek uzņemts sabiedrībai absolūti neskaidrs veselības aprūpes sistēmas reformēšanas kurss. Cilvēks grib zināt, ko viņš saņems par to, ja katru mēnesi veiks maksājumu. Cilvēks grib zināt, pie kāda speciālista, cik ātrā laikā viņš varēs pierakstīties.  Un cilvēkam ir tiesības zināt. Par fiksēto vai diferencēto / progresīvo iemaksu var runāt tikai tad, kad mēs zinām, kas ietilpst garantētajā pakalpojumu grozā. Vai ir bijušas diskusijas par Veselības ministrijas piedāvāto ieceri garantēt speciālista pieejamību 90 dienu laikā? Vai iedzīvotājus tas apmierina? Vai tomēr valstij ir jāuzņemas atbildība un resursu sadalē no kopbudžeta ir jāatvēl pietiekami līdzekļi bāzes finansējumam? Kā paskaidrot iedzīvotājam, ka, ik mēnesi maksājot 20 eiro, būs garantija, ka pēc trim mēnešiem tiks pie ārsta speciālista, ja šobrīd par tiem pašiem 60 eiro pie ārsta par maksu var tikt nedēļas laikā?"

Tiesībsargs uzskata, ka politiķi nevar gaidīt sabiedrības sapratni, kur nu vēl runāt par izpratni, ja cenšas pārdot kaķi maisā. Veselības aprūpei ir jāatbilst Satversmē rakstītajam. Tiesībsargam un, domājams, arī sabiedrībai ir bažas, ka naudu no katra iedzīvotāja paņems, bet pakalpojumi joprojām nebūs pieejami. Tādā gadījumā jaunā, gluži tāpat kā šī brīža veselības aprūpes sistēma, darbosies pretēji Satversmē noteiktajam.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties